Samsungovac će robijati zbog mita

Autor: Poslovni dnevnik , 27. kolovoz 2017. u 21:59
Potpredsjednik korporacije pronevjerio je 5 mil. dolara/REUTERS

Jay Y. Lee kažnjen za podmićivanje prijateljice bivše korejske predsjednice.

Južnokorejski sud osudio je u petak potpredsjednika Samsunga Jaya Y. Leea na pet godina zatvora zbog korupcije u političkom skandalu koji je potresao zemlju i doveo do opoziva donedavne južnokorejske predsjednice.

Središnji sud u Seulu donio je presudu sukladno optužnici protiv 49-godišnjeg Leea, koja se odnosila na sudjelovanje u korupcijskoj aferi, a protezala se od optužbi za podmićivanje do onih za krivokletstvo. Skandal je u ožujku doveo i do odluke Ustavnog suda o opozivu južnokorejske predsjednice Park Geun-hye. Lee, koji je poricao da je počinio išta protuzakonito, bio je pritvoren od veljače i bio suočen sa zatvorskom kaznom do 12 godina.

Južnokorejski sud proglasio ga je krivim za plaćanje mita bliskoj prijateljici bivše predsjednice Južne Koreje. Utvrđeno je da je pronevjerio više od pet milijuna dolara. Nasljednik jedne od najvećih svjetskih tehnokompanija, priznao je da je dao novac, no zanijekao je da je tražio podršku ili protuuslugu od vlade. Sud je zbog mita i pronevjere podigao optužnice protiv još četvero izvršnih direktora Samsunga. Parlament je u prosincu opozvao predsjednicu Park zbog optužbi da je u dosluhu s prijateljicom Choi Soon-sil vršila pritisak na korporacije da doniraju novac u fondove koji se kasnije koristio za njene političke inicijative.

Komentirajte prvi

New Report

Close