Samaras priznao poraz na grčkim izborima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. siječanj 2015. u 08:03
Foto: Reuters

Grci su se “izjasnili” i “mi ćemo poštovati” njihovu odluku, rekao je u nedjelju navečer Antonis Samaras.

Grci su se "izjasnili" i "mi ćemo poštovati" njihovu odluku, rekao je u nedjelju navečer Antonis Samaras, predsjednik grčke vlade na odlasku i predsjednik stranke Nove demokracije (ND), nakon objavljivanja djelomičnih rezultata koji pokazuju jasnu pobjedu radikalne ljevičarske stranke Syrize.

"Predajem zemlju koja izlazi iz krize, koja je članica Europske unije i eurozone i nadam se da će nova vlada očuvati te stečevine", istaknuo je Samaras pred novinarima.

Mnoštvo ga je dočekalo povicima "Grčka, Grčka, Antonis Samaras".

Predsjednik vlade na odlasku podsjetio je da je došavši na vlast prije dvije i pol godine "našao zemlju na rubu propasti, bez perspektive". "Uspjeli smo izvući zemlju iz deficita i stvorili uvjete za rast", istaknuo je.

Rezultat izbora pokazuje da je desnica "pružila otpor i ostala na nogama". "Spremna je za važnu ulogu, kao jamac stabilnosti i reforma", zaključio je Samaras.

Nešto ranije nazvao je predsjednika Syrize Aleksisa Ciprasa i čestitao mu na pobjedi.

"Politika ima svoje lijepe i ružne strane", uzvratio je Cipras zahvalivši mu.

Aleksis Cipras, predsjednik Syrize, rekao je u nedjelju da je "grčki narod ispisao povijest" i da "napušta štednju" dajući svoj glas na parlamentarnim izborima njegovoj stranci.

"Ovo je važan znak za promjene u Europi", dodao je Cipras pred tisućama ljudi okupljenih na trgu ispred atenskog sveučilišta. "Odluka grčkog naroda znači kraj trojke", poručio je izborni pobjednik. Trojka je tijelo koje nadzire grčko gospodarstvo a vode ga Europska unija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond. Trojka je 2010. donijela paket pomoći od 240 milijarda eura u zamjenu za drastične mjere štednje.

Komentirajte prvi

New Report

Close