SAD želi regionalnim sporazumima preoblikavati svjetsku trgovinu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. travanj 2013. u 10:53
Ilustracija

SAD i deset drugih država nadaju se zaključiti predloženi sporazum Transpacifičkog partnerstva (TPP) do kraja godine a u pregovore bi u idućim tjednima mogao ući Japan kao važna 12. zemlja.

 Sjedinjene Države nadaju se predloženi sporazum o slobodnoj trgovini na azijsko-pacifičkom području i drugi s Europskom unijom iskoristiti kako bi preoblikovale temeljna pravila trgovine, rekao je potpredsjednik SAD-a Joe Biden u petak.

"Naš cilj je da visoki standardi transpacifičkog partnerstva uđu u krvotok globalnog sustava i poboljšaju pravila i norme", rekao je Biden u govoru na godišnjem sastanku američke Export-Import banke.

"Govorimo o oblikovanju novog standarda koji bi potom postao mjera po kojoj bi se mjerili svi budući trgovinski sporazumi", rekao je Biden o sporazumima.

SAD i deset drugih država nadaju se zaključiti predloženi sporazum Transpacifičkog partnerstva (TPP) do kraja godine a u pregovore bi u idućim tjednima mogao ući Japan kao važna 12. zemlja.

SAD mora agresivno ići za novim trgovinskim prilikama na pacifičkom području Azije jer bi ta regija mogla imati i do 60 posto svjetskog gospodarskog rasta u idućih pet godina, rekao je Biden. "Svjetski gospodarski pogon se pomaknuo istočno i znamo da će veliki dio prilika u 21. stoljeću biti u Aziji", rekao je.

TPP, osim što će postupno odrediti tarife za industrijsku i poljoprivrednu robu, namjerava otvoriti i nova područja poput utvrđivanja pravila za trgovinske aktivnosti državnih poduzeća i prekogranične distribucije elektroničkih podataka, rekao je Biden.

SAD također planira u lipnju pokrenuti razgovore o slobodnoj trgovini s Europskom unijom. Razgovori su prigoda SAD riješi pitanja regulatornih prepreka koje ometaju trgovinu u sektoru poljoprivrede, industrijske proizvodnje i drugim područjima, rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close