SAD zabranio izvoz nafte Madurovu režimu

Autor: Tomislav Pili , 30. siječanj 2019. u 14:04
Od sada plaćanje unaprijed / REUTERS

Tvrtka PDVSA izgubila glavnog kupca.

Cijene nafte porasle su u utorak oko jedan posto nakon što je SAD zabranio uvoz nafte od venezuelanske državne naftne kompanije PDVSA. SAD je glavno tržište za venezuelansku naftu, pa ovim potezom američka administracija pokušava pojačati pritisak na režim Nicolasa Madura te ojačati oporbenom lideru i samoproglašenom predsjedniku Juanu Guaidu konsolidiranje vlasti. Nicolas Maduro optužio je Ameriku da Venezueli želi oteti tvrtku Citgo Petroleum koja je američka podružnica državne PDVSA. Naime, u sklopu sankcija zamrznuta je sva imovina venezuelanske kompanije na teritoriju SAD-a.

Juan Guaido naredio je kongresu pokretanje postupka imenovanja novih članova upravnih odbora PDVSA-a i Citgoa. Njegovi savjetnici ga požuruju da preuzme kontrolu nad Citgoom, najvrijednijom imovinom Venezuele u inozemstvu, prije nego zbog neplaćanja obveznica polovica tvrtke padne u ruke kreditora. Iako je Madurov režim zaprijetio SAD-u odmazdom, za sada je sve ostalo samo na riječima.

 

0,9 posto

porasle su u torak cijene nafte na svjetskim tržištima

Nakon objave uvođenja sankcija PDVSA je zatražio od kupaca čiji tankeri čekaju na utovar sirove nafte za prijevoz prema američkim lukam plaćanje tereta unaprijed. Gubitak naftnih prihoda od Amerike zasigurno će dodatno zakomplicirati ekonomsku situaciju u zemlji koja grca u hiperinflaciji i sveopćoj gladi.

Komentirajte prvi

New Report

Close