Romney optužio Obamu za loše stanje u gospodarstvu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. listopad 2012. u 08:18
Mitt Romney i Barack Obama (EPA)

Zabrinut sam jer smo na putu koji ne donosi uspjeh. Predsjednikovo viđenje situacije slično je onomu koje je imao prije četiri godine, a to znači veću potrošnju i veće poreze. Takvo curenje novca nije pravi odgovor za stanje u kojem se Amerika nalazi, rekao je Romney.

U Denveru je održano prvo od tri televizijska sučeljavanja u američkoj predsjedničkoj izbornoj kampanji u kojoj je kandidat Republikanske stranke Mitt Romney preuzeo inicijativu i optužio aktualnog predsjednika i kandidata Demokratske stranke Barracka Obamu za loše stanje u američkom gospodarstvu.

Prije ovog sučeljavanja ankete su prednost davale Obami, pa je Romney bio prisiljen krenuti u napad kako bi preokrenuo situaciju. Glavna tema 90-minutnog sučeljavanja bili su porezi, zdravstvena skrb i uloga vlade u upravljanju gospodarstvom. Romney je optužio Obamu za poroznost vladine politike koja je dovela do toga da je stopa nezaposlenosti u SAD-u 8.1 posto. "Zabrinut sam jer smo na putu koji ne donosi uspjeh. Predsjednikovo viđenje situacije slično je onomu koje je imao prije četiri godine, a to znači veću potrošnju i veće poreze. Takvo curenje novca nije pravi odgovor za stanje u kojem se Amerika nalazi", rekao je Romney.

Obama je kazao kako Romney predlaže jednake mjere za smanjenje poreza kakve je kongresu predstavljao George W. Bush 2001. i 2003. godine. "Zahvaljujući tomu suficite je zamijenio deficit, a sve je kulminiralo najvećom krizom od vremena Velike depresije", izjavio je Obama. Prva debata predsjedničkih kandidata protekla je bez bombastičnih izjava, već su oba sudionika ukazivala na razlike u svojim stajalištima putem statističkih pokazatelja i činjenica.

Romney je tijekom rasprave davao odrješitije i kraće odgovore, dok je Obama zvučao više profesorski, a njegovi su odgovori bili predugački. Debatu je vodio najugledniji voditelj PBS-a Jim Lehrer, a procjenjuje se kako ju je putem malih ekrana pratilo oko 60 milijuna gledatelja. Do kraja predsjedničke kampanje predviđena su još dva televizijska sučeljavanja predsjedničkih kandidata, a jednom će se, i to 11. listopada, sučeliti i kandidati za potpredsjednika, Joe Biden i Paul Ryan. Američki predsjednički izbori održat će se 6. studenoga.

Komentirajte prvi

New Report

Close