SAD prijeti Kini carinama na oko 1300 proizvoda iz područja tehnologije, medicine i prometa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. travanj 2018. u 09:21
Foto: Reuters

Objavljivanjem popisa kineskih proizvoda počinje rok za javnu raspravu i konzultacije koji će trajati oko dva mjeseca, nakon čega Ured treba donijeti konačnu odluku o carinama.

Trumpova administracija u utorak je podigla ulog u rastućem trgovinskom obračunu s Kinom, najavljujući carine od 25 posto na oko 1300 kineskih proizvoda s područja industrijske tehnologije, prometa i medicine, kako bi pokušala prisiliti Peking na promjene u praksi poštivanja intelektualnog vlasništva.

Ured američkog trgovačkog predstavništva predstavio je popis proizvoda koji obuhvaća oko 50 milijardi dolara uvoza procijenjenih za 2018. Popis sadrži proizvode od kemikalija do televizora, motornih vozila i elektroničkih komponenti.

Kina najavljuje protumjere

Objavljivanjem popisa kineskih proizvoda počinje rok za javnu raspravu i konzultacije koji će trajati oko dva mjeseca, nakon čega Ured treba donijeti konačnu odluku o carinama.

Ured američkog trgovačkog predstavništva priopćio je da su najavljene carine "odgovor na kinesku politiku koja prisiljava američke tvrtke na prenošenje svoje tehnologije i intelektualnog vlasništva kineskim poduzećima".

Kina, međutim, odbacuje optužbe da njezini zakoni prisiljavaju Amerikance na transfer tehnologije, a na najavu novih carina prijeti "poduzimanjem odgovarajućih mjera jednake veličine i snage prema američkim proizvodima".

Kinesko Ministarstvo trgovine objavilo je da će "uskoro poduzeti mjere jednakog intenziteta i razmjera protiv dobara SAD-a".

"Uvjereni smo da smo sposobni odgovoriti na sve protekcionističke mjere SAD-a", priopćilo je ministarstvo putem službene novinske agencije Xinhua.

Strah da će trgovinski rat uništiti globalni rast

Ministarstvo nije otkrilo kakve protumjere priprema, ali ekonomisti očekuju da će Kinezi izabrati uvoz američke soje, zrakoplova i strojeva kao glavne ciljeve trgovinske osvete.

Najava novih američkih carina uslijedila je nakon što je Kina nametnula carine na uvoz američkog voća, oraha, svinjetine i vina vrijednog tri milijarde dolara u znak protesta protiv carina na kineski čelik i aluminij, koje je prošlog mjeseca uveo američki predsjednik Donald Trump.

Takvo nadmetanje dvaju najvećih svjetskih gospodarstava potaknulo je tržišne strahove da bi SAD i Kina mogli potonuti u trgovinski rat koji bi uništio globalni rast.

Na novom američkom popisu nisu mnogi proizvodi potrošačke elektronike, kao što su mobiteli i prijenosna računala, a također nisu uključeni odjeća i obuća, što je izazvalo olakšanje kod trgovaca koji su se bojali porasta troškova za američke potrošače.

Robert Lighthizer iz Ureda američkog trgovačkog predstavništva izjavio je kako je popis izrađen uz pomoć računalnog algoritma koji je dizajniran za odabir proizvoda koji će najviše pogoditi kineske izvoznike, ali i ograničiti štetu američkim potrošačima.

Kina ima trgovinski višak od 375 milijardi dolara

U SAD se iz Kine najviše uvozi komunikacijska oprema, lani je uvoz iznosio 78 milijardi dolara, a slijedi računalna oprema koje je prošle godine uvezeno u vrijednosti od 58,6 milijardi dolara.

Kina je 2017. godine sa SAD-om ostvarila trgovinski višak od 375 milijardi dolara, što je brojka koju Trump želi smanjiti za 100 milijardi dolara.

Američke poslovne udruge oprezno su reagirale, rekavši da se slažu s Trumpovim nastojanjima da zaustavi krađu američkog intelektualnog vlasništva, ali postavljaju pitanje jesu li carine pravi pristup.

"Carine su jedan od predloženih odgovora, ali vjerojatno će stvoriti nove izazove u obliku značajnih dodatnih troškova za proizvođače i američke potrošače", izjavio je predsjednik Nacionalne udruge proizvođača Jay Simmons.

Komentirajte prvi

New Report

Close