SAD počeo zračne napade na ISIL

Autor: Agencija VLM , 16. rujan 2014. u 10:02
Foto: Reuters

Istovremeno, diljem svijeta priprema se široka koalicija protiv militantne islamističke grupe.

Amerika je pokrenula prvi zračni napad na snage ISIL-a u okviru nove strategije kojom želi poraziti tu militantnu skupinu, piše BBC. Vojni izvori SAD-a navode da je napad uništio poziciju ISIL-a jugozapadno od Bagdada koja je napadala iračke trupe.

Napad se dogodio u ponedjeljak, pet dana nakon što je Barack Obama izložio plan kojim želi obzdati, a nakon toga i uništiti ISIL.

Istovremeno, diljem svijeta priprema se široka koalicija protiv militantne islamističke grupe. Džihadistička grupa ISIL izvorno potječe iz Sirije i zauzela je dijelove zapadnog i sjevernog Iraka, trenutno kontrolira velika područja obje zemlje. 

"Zračni napad jugozapadno od Bagdana je prvi u okviru plana širenja napora kojim se nastoji zaštititi naše ljude i humanitarne misije od ISIL-a dok traje irački napad, kao što je prošle srijede istaknuo predsjednik SAD-a", poručeno je iz američkog Centralnog zapovjedništva.

Također je istaknuto da su snage ISIL-a pokraj Sinjara na sjeveru zemlje bile ciljem napada kada je uništeno šest ISIL-ovih napada u nedjelju. Inače su američke snage tijekom kolovoza izvele 160 zračnih napda diljem Iraka. Tada su ih poduzeli kako bi se zaštitili američki interesi i pomoglo zaštiti iračke izbjeglice te ujedno osigurati infrastrukturu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close