SAD: Pobunjenici vjerojatno zabunom srušili zrakoplov

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. srpanj 2014. u 09:13
Foto: Reuters

Prošlotjedno rušenje zrakoplova u kojem je poginulo svih 298 putnika i članova posade produbilo je ukrajinsku krizu.

Američke obavještajne službe vjeruju da su proruski pobunjenici vjerojatno "zabunom" srušili malezijski putnički zrakoplov i nisu pronašle dokaza o izravnoj umiješanosti ruskih vlasti u pad zrakoplova prošlog tjedna.

Iako nisu pronašli dokaza o ruskoj ulozi Washington okrivljuje Moskvu za "stvaranje okolnosti" koje su dovele do obaranja zrakoplova, kazali su za američke medije neimenovani američki dužnosnici.

Prošlotjedno rušenje zrakoplova u kojem je poginulo svih 298 putnika i članova posade produbilo je ukrajinsku krizu u kojoj se proruski separatisti bore protiv vladinih snaga nakon što je u ožujku prosvjedima svrgnuta proruska vlast u Kijevu a Rusija nakon toga anektirala Krim.

Zrakoplov su u istočnom dijelu Ukrajine vjerojatno srušile proruske snage raketom zemlja zrak SA-11, a zrakoplov je vjerojatno ciljan zabunom, zaključile su američke obavještajne službe.

Američki obavještajni izvori kazali su kako do rušenja zrakoplova SAD-u nije bilo poznato da proruski pobunjenici raspolažu tim oružjem.

Prema njihovim podacima Rusija nastavlja opskrbljivati pobunjenike oružjem, uključujući rakete i tenkove.

"Još uvijek utvrđujemo postoji li izravna (ruska) uloga, je li na terenu bilo Rusa i jesu li obučavali separatiste", kazao je zamjenik savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes za CNN.

Obama i Rutte: Rusija će se suočiti s posljedicama potpore separatistima

Američki predsjednik Barack Obama i nizozemski premijer Mark Rutte suglasili su se u utorak u telefonskom razgovoru da će se Rusija morati suočiti s posljedicama ako nastavi podupirati nasilne separatiste u Ukrajini, objavila je Bijela kuća.

Komentirajte prvi

New Report

Close