SAD uvjerava kompanije da ne kupuju Huaweijevu opremu, a za to imaju jako dobar razlog

Autor: Tomislav Pili , 26. studeni 2018. u 08:23
Foto: Reuters

Američka vlada traži od savezničkih država napuštanje kineske telekom tehnologije.

Američka vlada pokušava uvjeriti telekomunikacijske kompanije u savezničkim državama da ne kupuju opremu kineskog Huaweia, objavio je prošli tjedan Wall Street Journal.

Prema navodima tog lista koji se poziva na upućene izvore, američki dužnosnici kontaktirali su vlade prijateljskih država i predstavnike telekoma koji već koriste opremu kineskog proizvođača, inače vodećeg u svijetu.

Amerikanci smatraju kako korištenje Huaweijeve telekomunikacijske opreme povećava rizike računalne sigurnosti.

Ovaj potez dodatno povećava pritisak na Huawei koji je pod sumnjom zapadnih obavještajnih službi zbog veza s kineskom vladom i mogućnosti da se njegova oprema koristi za špijunažu. Te je sumnje Huawei već nekoliko puta demantirao.

Unatoč tome, SAD je zabranio isporuku opreme tog proizvođača vladinim institucijama i tvrtkama koje surađuju s vladom. Australija je zabranila toj kompaniji isporuku opreme za 5G mreže, podsjeća Reuters.

Washington je posebno zabrinut zbog korištenja kineske telekomunikacijske opreme u državama gdje su američke vojne baze, poput Njemačke, Italije i Japana. Stoga navodno razmatra financijsku pomoć u razvoju telekomunikacija zemljama koje odbace tehnologiju iz Kine.  

Komentirajte prvi

New Report

Close