Amerikanci i Rusi ‘osuđeni’ na suradnju – u svemiru

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. ožujak 2014. u 13:55
Thinkstock

NASA, čiji astronauti danas isključivo ovise o ruskim svemirskim brodovima Soyuz za let do ISS-a, nije zabrinuta.

Napetosti oko ukrajinskog pitanja mogle bi zakomplicirati rusko-američku suradnju u svemiru, ali NASA i njezina ruska inačica Roscosmos osuđeni su na suradnju jer su te dvije agencije tijekom godina postale međusobno ovisne, piše u subotu AFP.

NASA, čiji astronauti danas isključivo ovise o ruskim svemirskim brodovima Soyuz za let do Međunarodne svemirske postaje (ISS), nije zabrinuta.

"Ne očekujemo da bi aktualna rusko-ukrajinska situacija mogla utjecati na našu dugogodišnju suradnju s Rusijom u svemiru", kazao je glasnogovornik američke agencije Allard Beutel.

No, sve će ovisiti o reakciji Vladimira Putina na američke sankcije.

"On zasigurno može zaustaviti prijevoz američkih astronauta na ISS", kazao je John Logsdon, savjetnik NASA-e, koji tu mogućnost procjenjuje na "20 do 25 posto".

No isto tako, pojasnio je, ISS ne bio mogao dobro funkcionirati bez američke kontrole u Texasu pa su Rusi i Amerikanci potrebni jedni dugima.

Za sada, ističe stručnjak Howard McCurdy sa sveučilišta u Washingtonu, "trgovinske veze, vojne veze i veze na području kontrole nuklearnog naoružanja drže dvije zemlje zajedno".

Odnosi dviju zemalja, što se tiče suradnje u svemiru, "podsjećaju na rastavljeni bračni par koji pokušava živjeti pod istim krovom".

"Teško je, ali je moguće", dodao je McCurdy. Osim toga, Rusija i SAD na svemirskom programu zajedno surađuju i s nizom ostalih zemalja.

Roscosmos naplaćuje NASA-i 70,7 milijuna dolara za svakog astronauta kojeg preveze na ISS, uključujući i obuku u Zvjezdanom gradu, nedaleko od Moskve, što je oko osam milijuna dolara godišnje više nego prethodnih godina. SAD financira i godišnje održavanje ISS-a u iznosu između tri i četiri milijarde dolara.

Čak i na vrhuncu Hladnog rata, američke i sovjetske posade su se 1975. sastale u svemiru te nije vjerojatno da bi sadašnja kriza mogla ugroziti današnju svemirsku suradnju, ocjenjuju analitičari.

Komentirajte prvi

New Report

Close