SAD i Kina dogovorili suradnju na polju cyber sigurnosti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. lipanj 2013. u 10:28
Photo: EPA/Martin H. Simon

Obama je nakon prvih razgovora sa Xijem rekao da su obojica priznala kako je nužna uspostava niza osnovnih pravila u tom pitanju.

Kineski predsjednik Xi Jinping i američki predsjednik Barack Obama dogovorili su se da moraju surađivati kako bi se riješile nesuglasice u pogledu cyber sigurnosti, spornog pitanja u odnosima između Washingtona i Pekinga.

Obama je nakon prvih razgovora sa Xijem rekao da su obojica priznala kako je nužna uspostava niza osnovnih pravila u tom pitanju.

Dok Sjedinjene Države upiru prstom u Kinu za krađu podataka, kineski predsjednik kazao je da taj fenomen predstavlja problem, ali je ostao čvrsto na poziciji Pekinga da je Kina također žrtva kibernetičkih napada.

Xi nije odgovorio na izravno pitanje američke novinarke o tome je li Kina odgovorna za kibernetičke napade i krađu podataka američke vlade i tvrtki.

"Vrlo smo zabrinuti zbog pitanja cyber sigurnosti", rekao je Xi, izrazivši žaljenje što su američki mediji, s približavanjem njegova susreta s Obamom, pisali na način kao da je "pitanje cyber sigurnosti najveći problem kinesko-aemričkih odnosa".

"Kina je žrtva cyber napada", kazao je.

Obama je rekao da je ključno da dvije zemlje dođu do čvrstog sporazuma o tom pitanju.

"Predsjednik Xi i ja priznajemo da su zbog nevjerojatnog napretka tehnologije, pitanje cyber sigurnosti, potreba donošenja pravila i zajedničkih pristupa sve važniji.. Ključno je da kao dvije najveće ekonomije i vojne sile na svijetu Kina i SAD dođu do čvrstog sporazuma o tom pitanju", rekao je Obama.

Dvodnevni sastanak u blizini Palm Springsa ocijenjen je kao neformalna prigoda za dvojicu predsjednika da se upoznaju i daju novi ton budućem dijalogu između dviju najvećih svjetskih gospodarskih sila.

Tijekom sastanka Xi je Obamu pozvao u posjet Kini, na sličan neformalan susret. "Pozivam predsjednika Obamu da dođe u Kinu na sastanak sličan ovome", rekao je Xi.

Komentirajte prvi

New Report

Close