SAD brazilskim uzgajivačima pamuka obećao 300 milijuna dolara kompenzacije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. listopad 2014. u 15:03
Thinkstock

Sjedinjene Države isplatit će brazilskim uzgajivačima pamuka 300 milijuna dolara kompenzacija u sklopu sporazuma s brazilskim vlastima kojim je u srijedu riješen 12 godina dug spor oko američkih subvencija.

Sjedinjene Države isplatit će brazilskim uzgajivačima pamuka 300 milijuna dolara kompenzacija u sklopu sporazuma s brazilskim vlastima kojim je u srijedu riješen 12 godina dug spor oko američkih subvencija.

Američki predstavnik za trgovinu Michael Froman izjavio je da je Brazil pristao povući tužbu pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) protiv najvećeg svjetskog izvoznika pamuka SAD-a i obvezao se da neće pokretati nove tužbe dok su na snazi postojeće američke mjere.

SAD pak mora poštivati uvjete u sklopu postojećeg programa potpore, uključujući nova ograničenja izvoznih kredita i jamstava za uzgajivače pamuka, kako im ne bi osigurali nepoštenu prednost na svjetskom tržištu.

Brazil je četvrti izvoznik pamuka u svijetu a prvu je tužbu protiv SAD-a zbog subvencija za uzgajivače pamuka podigao 2002. godine, tvrdeći da se njima krše međunarodni trgovinski propisi.

WTO je u dva navrata presudio u korist Brazila, u 2005. i ponovo u 2008. godini, omogućavajući time Braziliji uvođenje protumjera u vidu viših carina na uvoz američkih proizvoda.

Aktualni je sporazum Brazila i SAD-a omogućio preliminarni dogovor iz 2010. kojim se Brazil obvezao da neće poduzimati protumjere u zamjenu za američke uplate u fond za potporu brazilskim uzgajivačima. Potom je američki Kongres u veljači ove godine usvojio zakon kojim su ograničeni programi potpore uzgajivačima pamuka i izvozna jamstva.

"Suglasili smo se da svađa nije najbolje rješenje", kazao je jučer u Washingtonu brazilski ministar vanjskih poslova Luiz Alberto Figueiredo. "Dobili smo spor pred WTO-m… a sada smo osigurali sporazum između dvije zemlje kojim se rješava spor", dodao je.

Podsjetio je da se američka kompenzacija od 300 milijuna dolara nadovezuje na 505 miljiuna dolara koje su Sjedinjene Države već uplatile Brazilu u vezi s tim sporom.

Komentirajte prvi

New Report

Close