SAD: Bogati će plaćati veći porez, fiskalna litica izbjegnuta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. siječanj 2013. u 08:24
Ilustracija / thinkstock

Najvažniji čimbenik postignutog dogovora je povećanje porezne stope za kućanstva koja godišnje zarađuju više od 450 tisuća dolara s 35 na 39,6 posto.

Američki kongres odobrio je neuobičajeni porast poreza za najbogatija kućanstva u SAD, opotvrdivši tako dvostranački dogovor koji će spriječiti da najveće svjetsko gospodarstvo potone u duboku krizu i recesiju. S 257 glasova "za" i 167 "protiv", Prestavnički dom, u kojem većinu imaju republikanci, potvrdio je prijedlog zakona kojim je predsjednik Barack Obama potvrdio predizborno obećanje da će povećati poreze onima koji najviše zarađuju.

Senat je već prije tijekom dana izglasao tu mjeru i sad je još treba potpisati Obama kako bi postala zakon, a očekuje se da on to učini vrlo brzo. Senat je, dva sata nakon što je istekao rok 31. prosinca, velikom većinom podupro prijedlog zakona kojim se smanjuje proračunski deficit kroz kombinaciju smanjenja proračunske potrošnje i novih poreza koji će pogoditi bogatije Amerikance.

 

Najvažniji čimbenik postignutog dogovora je povećanje porezne stope za kućanstva koja godišnje zarađuju više od 450 tisuća dolara s 35 na 39,6 posto, a a za dva mjeseca odgađa se svako rezanje proračunskih rashoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close