S rastom cijena nafte skače i broj drogiranih naftaša u SAD-u

Autor: Tomislav Pili , 08. rujan 2017. u 14:18
Osim metamfetamina, raširena je i upotreba kokaina, lijekova protiv bolova i alkohola, Fotolia

Američke naftne kompanije suočene s raširenom zloporabom droga.

Američke kompanije koje se bave dobivanjem nafte iz škriljevca sve više imaju problema s drogiranim radnicima. Prema navodima Reutersa, renesansu vađenja nafte iz škriljevca započetu prije sedam godina slijedio je uspon korištenja narkotika među naftnim radnicima, govore statistike policije u zapadnom Teksasu.

U okruzima Midland i Ector, mjestima u kojima živi najveći broj naftaša zaposlenih na bušotinama u bazenu Permian, policija je prošle godine zaplijenila više od 43 kilograma metamfetamina. Za usporedbu, 2010. zaplijenjeno je manje od dva kilograma. Radi se o sintetičkoj drogi stimulativnih svojstava sličnih adrenalinu, a koja brzo izaziva ovisnost. U Midlandu se u posljednje četiri godine broj uhićenja zbog posjedovanja narkotika udvostručio na lanjskih 942 slučaja, kao i u susjednoj Odessi.

Trećina pacijenata koji se liječe od ovisnosti o drogama u Midlandu dolaze iz naftne industrije, tvrdi Steve Thomason, direktor centra Springboard. Tamošnji liječnici koji se bave ovisnostima tvrde kako je osim metamfetamina među teksaškim naftašima rašireno i uzimanje kokaina, ali i lijekova protiv bolova i alkohola. Korištenje droga na radnom mjestu posebno je velik problem u ionako opasnom okruženju naftne industrije koja ima tri puta viši broj ozljeda na radu od ostalih industrija.

Oporavak cijena nafte donio je i porast broja ovisnika koji se prijavljuju na liječenje, tvrdi Steve Thomason. U prvom polugodištu ove godine 20 je posto više pacijenata nego lani. Za ilustraciju, broj bušotina u bazenu Permian povećan je za 38 posto. Prema Thomasonovim riječima, glavni razlog zloporabe droga su izrazito duge smjene koje znaju potrajati i 24 sata u komadu.

Naime, oprema za bušenje često je u najmu koji tvrtke stoji mnogo novca, pa se radi bez prekida. Iako naftne tvrtke u pravilu nasumično testiraju radnike na droge, naftaši tvrde kako nitko ne postavlja to pitanje dokle god radnici redovito obavljaju zadatke. Kompanije Schlumberger, Halliburton i ExxonMobil odbili su komentirati ove navode.     

Komentirajte prvi

New Report

Close