S polica trgovina miču se proizvodi s nepoznatom zemljom porijekla

Ilustracija (Guliver/Thinkstock) Ilustracija (Guliver/Thinkstock)

Više od polovine za zdravlje rizičnih proizvoda stiglo je iz Kine, dok se u slučaju 10 posto rizičnih proizvoda uopće ne zna zemlja porijekla.

Tijekom prošle godine potrošači su putem europskog sustava RAPEX  gotovo dvije tisuće puta  upozoreni kako neki proizvod koji se nalazi na policama trgovina predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost, a samo od početka ove godine u Europi upozoreni su na dvjestotinjak nesigurnih proizvoda na tržištu, piše Novi list.

Neki od tih proizvoda, točnije osam njih,  našli su se i na policama hrvatskih trgovina, a u svim slučajevima radi se o dječjoj odjeći i obući. Broj otkrivenih opasnih proizvoda na policama trgovina svake godine raste, a Europska komisija novom i strožom zakonodavnom regulativom namjerava smanjiti broj takvih  proizvoda na tržištu. Stoga će se ubuduće svaki neprehrambeni proizvod koji se plasira na tržište EU morati moći slijediti. To znači da se na tržištu neće moći naći proizvod za kojeg se ne zna tko ga je i gdje proizveo. Ime i adresa proizvođača morat će biti označeni na svakom neprehrambenom proizvodu, navodi Novi list.

Više od polovine za zdravlje rizičnih proizvoda stiglo je iz Kine, dok se u slučaju 10 posto rizičnih proizvoda uopće ne zna zemlja porijekla.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve