S carinom na čelik Amerika cilja Kinu, a više će naštetiti jednoj drugoj državi

Autor: Tomislav Pili , 21. veljača 2018. u 07:57
Kanada je najveći izvoznik s 16 posto udjela/REUTERS

Kina je prijedlog ocijenila neutemeljenim jer nije ni među prvih 10 izvoznika čelika u SAD.

Ciljajući Kinu visokim carinama na čelik, američka administracija više će naštetiti Kanadi i svojim azijskim saveznicima, Južnoj Koreji i Japanu.

Pravdajući se interesima nacionalne sigurnosti, američko ministarstvo trgovine krajem prošlog tjedna predložilo je uvođenje visokih carina na uvoz čelika i aluminija. Tako će opća stopa carine, neovisno iz koje države dolazi čelik, iznositi 24 posto. Druga je opcija da se za skupinu 12 država, među kojima je Kina i Brazil, uvede stopa carine od 53 posto dok će ostale države moći izvesti čelika koliko su ga izvezle prošle godine.

Treća je opcija uvođenje kvota za sve države od maksimalno 63 posto izvezene količine u 2017. godini. Podsjetimo, Amerika je s 26,9 milijuna tona čelika vrijednog 21,9 milijardi dolara najveći svjetski uvoznik tog metala. Prijedlog carina na aluminij uključuje stopu od 7,7 posto za sve države. Ministar Wilbur Ross odvojeno je predložio stopu od 23,5 posto na aluminij iz Kine, Hong Konga, Rusije, Venezuele i Vijetnama dok bi ostale države mogle izvesti koliko su lani.

No, razmatra se i opcija kvote za sve države od 86,7 posto količine izvezene u 2017. godini. "Činjenica je da Kina izvozi mnogo čelika i aluminija u SAD, ali iskreno, Kanada, Meksiko i Brazil izvoze više", ističe za CNBC Max Baucus, nekadašnji američki veleposlanik u Kini.

Naime, Kanada je najveći izvoznik čelika u SAD i sudjeluje sa 16 posto u izvozu. Slijedi Brazil s 13 posto i Južna Koreja s 10 posto, a Meksiko drži devet posto udjela. A Kina nije ni među najvećih 10 izvoznika, pokazuju podaci ministarstva trgovine. Kinesko ministarstvo trgovine stoga je izvješće američkih kolega nazvalo "neutemeljenim". Međutim, ako predsjednik Donald Trump sredinom travnja prihvati prijedloge ministarstva trgovine, američke čeličane postat će profitabilnije, stoji u izvješću financijskih analitičara japanske banke Nomura.  

Komentirajte prvi

New Report

Close