RWE zaključio prodaju plinskog poslovanja Rusima

Autor: Poslovni dnevnik , 03. ožujak 2015. u 21:59
Berlin nije popustio

Ugovoru su se protivile britanske vlasti, no nađen je kompromis.

Njemački energetski div RWE objavio je da je zaključio prodaju naftnog i plinskog odjela Dea investicijskom fondu LetterOne koji kontrolira ruska investicijska kompanija Alfa Group.

"Danas su grupa LetterOne i RWE zaključili RWE-ovu prodaju odjela RWE Dea fondu LetterOne", priopćila je jučer  njemačka grupa. "Dogovorena je vrijednost poduzeća oko 5,1 milijardu eura na temelju trenutnih valutnih tečajeva. Zbog promjene tečaja to je nešto veći iznos naprema onom koji je dogovoren u trenutku najave prodaje u siječnju", navodi se u priopćenju RWE-a. Do sklapanja ugovora, koji je inače najavljen još prošle godine, prošlo je nešto više vremena jer britanske vlasti nisu još bile dale odobrenje za finalizaciju toga posla.

 

5,1mlrd.

dolara platio je Alfa Group plinsko poslovanje RWE-a

Postignuto je kompromisno rješenje prema kojem će grupa LetterOne nekoliko godina zadržati odvojen britanski dio Dee od ostalih RWE Dea-inih aktivnosti u slučaju da LetterOneu i njegovim vlasnicima budu nametnute sankcije. LetterOne ima sjedište u Luksemburgu a kontrolira ga ruska Alfa Group, u vlasništvu ruskog milijardera Mihaila Fridmana. Prodaja je ključni dio RWE-ove strategije smanjenja duga i oslobađanja investicija za prijelaz s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije u Europi.

Međutim, prodaja je bila sporna s obzirom na krizu u istočnoj Ukrajini i prijetnje Europe da će postrožiti sankcije Rusiji. Osim toga prodaji plinarskog poslovanja RWE-a  oštro su se protivili i u oporbenoj Zelenoj stranci, a što je rezultiralo potstrekom zq raspravu o njemačkoj ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima. No, unatoč vanjskim i unuitrašnjiom pritiscima Njemačka vlada je ipak u kolovozu prošle godine odobrila sporazum, ustvrdivši pritom da prodaja plinarskog poslovanja nacionalnog energetskog diva nikako neće utjecati na sigurnost opskrbe u Njemačkoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close