Rusko-iranska pruga uzima teret Suezu

Autor: Tomislav Pili , 09. kolovoz 2016. u 21:59
Cijena pruge 1,1 mlrd. dolara/Fotolia

Vladimir Putin i Hasan Rohani dogovorili gradnju pruge na koridoru Sjever-Jug.

Rijedak zajednički posjet iranskog i ruskog predsjednika Azerbajdžanu rezultirao je dogovorom o projektu koji bi mogao promiješati karte u globalnom transportu. Vladimir Putin i Hasan Rohani dogovorili su jačanje transportnih veza između dvije države, među kojem je i izgradnja željezničke pruge između Irana i Rusije.

Radi se projektu Transportnog koridora Sjever-Jug o kojem se govori još od 2008. godine. Procijenjena vrijednost gradnje iznosi 1,1 milijardi dolara, prenosi Bloomberg, a projektna dokumentacija mogla biti dovršena već za godinu dana. "Ako se izgradi željeznička veza do Irana, može uzeti dio tereta koji se sada prevozi preko Sueskog kanala", kaže ministar prometa Maksim Sokolov.

Rusiji bi ta pruga poslužila za izvoz roba na azijsko tržište i Bliski istok dok bi Iran dobio ulaz na tržište sjeverne i istočne Europe. Spojnica između dvije države bio bi Azerbajdžan koji već ima željezničku vezu s Rusijom. Stoga bi trebalo izgraditi produžetak iranske željezničke mreže do granice s Azerbajdžanom, a što je Baku spreman financirati s 500 milijuna dolara. Azerbajdžan želi postati glavno prometno središte u srednjoj Aziji.

Komentirajte prvi

New Report

Close