Ruski vlasnici prodaju Fontanu, bliži se kraj Termi Maribor

Autor: Poslovni dnevnik , 25. veljača 2019. u 22:00
Zdravstveni centar posljednji je financijski zdravi dio mariborske kompanije/FOTOLIA

U Termama Maribor zaposleno je više od 200 osoba, a povezani su i s mnogim kooperantima i dobavljačima, koji su u velikoj neizvjesnosti.

Terme Maribor, kojima kroz tvrtku Platanus i financijski holding Factoring Finans vlada ruski Gazprom, prema informacijama lista Večer, s Dijagnostičkim centrom Bled postigle su dogovor o prodaji zdravstveno- termalnog centra Fontana, koji je jedan od posljednjih financijski zdravih dijelova Termi Maribor. 

Ne brinu o Mariboru i regiji
Fontana je 2017. ostvarila pola milijuna eura dobiti, čime su Rusi u značajnoj mjeri financirali lošije poslovanje hotela koji su još u vlasništvu Terma Maribor. Ne zna se još cijena koju će Dijagnostički centar Bled platiti za Fontanu, koje su se vlasnici Terma željeli riješiti zbog dezinvestiranja u neuspjelu priču u Mariboru, pa su čak i za konzultante iznajmili i PWC.

Prema podacima Večeri, na stolu su već imali ponudu od 5,5 milijuna eura, ali su je odbili jer su su se nadali većoj cijeni. Ipak, Rusi ne mogu slobodno raspolagati Fontanom zbog privremenih mjera. U 2013. i 2014. Terme Maribor su nakon neuspješnih pregovora s Novom KBM o revolvingu, uzeli dva zajma u vrijednosti od 1,1 milijun eura od švicarske tvrtke Griffin Trust Services. Švicarci su prije godinu i pol putem suda postigli privremenu zabranu raspolaganja ili terećenja vlasništva Fontane.

S tim u vezi, također se posljednjih godina vodi sudski postupak. Terme Maribor bi se do 1. ožujka morale dogovoriti sa švicarskom tvrtkom o otplati duga. Prema podacima lista Večer, to proizlazi iz ugovora s Dijagnostičkim centrom Bled, inače će morati uslijediti ugovorne kazne. Prema mišljenju izvora iz mariborskih hotelskih i turističkih krugova, prodaja Fontane bi zapravo značila podrivanje Termi Maribor, i to bi bila posljednja faza prodaje strateške imovine.

Također dodaju da Terme Maribor, kakve su bile dosad, praktički nestaju. Ruski vlasnici, koji su posljednjih godina mijenili vodstvo tvrtke kao na pokretnoj traci, već neko vrijeme traže izlaz iz ove priče, koja je uglavnom obilježena iscrpljivanjem, umjesto ispunjenjem velikih obećanja o razvojnim ulaganjima, dolasku ruskih turista i jačanju kompanije, odnosno grupe.

Pri tome, kako navode izvori Večeri, nisu zainteresirani za odgovornost prema lokalnom okruženju, niti što će urušavanje Termi značiti za širu turističku, i konačno, ekonomsku i socijalnu sliku Maribora i regije. U Termama je zaposleno više od 200 ljudi, a povezani su i s mnogim kooperantima i dobavljačima, koji su u velikoj neizvjesnosti i zabrinutosti.

Na prodaju i hotel Bellevue
Terme Maribor i dalje dominiraju s oko 70 posto smještajnih kapaciteta u gradu i na Pohorju, ali od dolaska na čelo Rusa 2012. godine posluju s gubitkom. Godina 2017. bila je prva pozitivna, ali zbog prodaje Travel Shopa i gostionice Štajerc.

Bude li prodaja Fontane uspješna, u sastavu Termi Maribor ostala bi samo bi četiri hotela, Habakuk, Ibis odnosno bivši Orel, Mercure ili bivša Piramida, Bellevue i gostionica Kod Tri ribnjaka. No, Bellevue je već prebačen u drugu tvrtku i prodaje se. 

Komentirajte prvi

New Report

Close