Ruski konvoj još stoji na granici dok traju borbe

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. kolovoz 2014. u 14:22
Foto: Reuters

Ruski humanitarni konvoj i dalje je u subotu blokiran nekoliko kilometara od ukrajinske granice gdje čeka na pregled.

Ruski humanitarni konvoj i dalje je u subotu blokiran nekoliko kilometara od ukrajinske granice gdje čeka na pregled dok je vođa pobunjenika u proruskom uporištu Donecku optužio Kijev da namjerno zadržava kamione.

Humanitarno stanje u pobunjeničkom uporištu Donecku koje ukrajinska vojska pokušava vratiti pod svoj nadzor, "veoma zabrinjava a pomoć koju nam Rusija šalje i koju još nismo primili, treba nam poput kisika", rekao je Aleksandr Zaharčenko, separatistički "premijer".

"Ne želi samo ukrajinska vojska da nam humanitarna pomoć ne stigne i da spriječi njezino preuzimanje. Ustvari (…) i ukrajinska vlada to pokušava na sve moguće načine, zakonite i one druge", rekao je.

Tristotinjak ruskih kamiona s 1.800 tona humanitarne pomoći, po podatcima Moskve, u subotu još stoji u Kamensk-Šahtinskom, u Rusiji, tridesetak kilometara od graničnog prijelaza u Donecku, izvijestio je France Presse, što znači da se od četvrtka nisu pomaknuli s mjesta.

Ukrajinski granični policajci i carinici koji su stigli na ruski teritorij još nisu počeli pregled konvoja, čekajući dokumente Crvenoga križa koji organizira raspodjelu pomoći u pobunjeničkim uporištima.

Čelnik ruskog ministarstva za izvanredna stanja je rekao da je Moskva ukrajinskim carinicima poslala popis robe koja je u kamionima. Predstavnik OESS-a (Organizacija za europsku sigurnost i suradnju) na terenu Paul Picard kazao je pak da su se u subotu ujutro sastali predstavnici ruske carinske službe i ukrajinski predstavnici, ne navodeći druge pojedinosti.

Crveni križ koji nije sudjelovao na tom sastanku, potvrdio je da još nije pregledao nijedan ruski kamion, očekujući dogovor obiju strana.

U Donecku, gdje su se borbe zadnjih dana približile središtu grada, novinarka AFP-a je tijekom noći čula žestoku topničku paljbu i eksplozije blizu četvrti na sjeveroistoku grada.

U Luhansku, koji je u okruženju i pod opsadom ukrajinske vojske, organizacija Human Rights Watch (HRW) ocijenila je u subotu humanitarnu situaciju "veoma teškom" budući da u tom gradu već dva tjedna nema vode, struje ni telefonskih veza.

Moskva je pak optužila Kijev, koji je na istok zemlje poslao svoje kamione s humanitarnom pomoći, da želi sabotirati njezinu humanitarnu operaciju. "Grubo pojačanje (ukrajinskih) vojnih operacija" u zoni kojom treba proći ruski konvoj "očito ima zadaću presjeći rutu utvrđenu u dogovoru s Kijevom", izjavila je ruska diplomacija.

Ukrajinske snage su u četvrtak preuzele odgovornost za zauzimanje ceste od Luhanska do ruske granice, čime su presjekle put kojim trebaju proći kamioni iz Moskve.

U nedjelju se u Berlinu u nazočnosti francuskog i njemačkog ministra vanjskih poslova trebaju sastati ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin i njegov ruski kolega Sergej Lavrov kako bi pokušali zaustaviti eskalaciju sukoba.

Komentirajte prvi

New Report

Close