Ruski GAZ preko Srbije želi u Europu

Autor: Poslovni dnevnik , 27. kolovoz 2015. u 22:01
Cijena kamiona GAZ Next iznosi 13.700 eura

Standardni modeli GAZ-ovog vozila u Srbiji se mogu kupiti odmah, a na one s posebnim zahtjevima treba čekati od 35 do 45 dana.

Ovog mjeseca u Srbiji je počela prodaja malog kamiona Next, kojeg proizvodi ruski GAZ, nosivosti 1,5 tonu, sa tri i sedam sjedišta, a proizvođač najavljuje da će se uskoro pojaviti i kombi automobili GAZ Next, i to i na tržištu Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Kompanija GAZ, koja je nekad proizvodila poznati model Volga, pokušava se preko Srbije teretnim vozilima probiti na europsko tržište. Trenutno je kompanija usredotočena na balkanske zemlje, javlja agencija Beta.  Vadim Sorokin, predsjednik Grupe GAZ, koja je u sastavu Baznog elementa Olega Deripaske, rekao je srpskim novinarima u tvornici automobila u Nižnji Novgorodu, da je početak prodaje na Balkanu prvi korak grupe GAZ u izlasku na europsko tržište.

 

30posto

niža je cijena GAZ-ovih kamiona u Srbiji od onih europske konkurencije

"Naši inženjeri stvorili su novu generaciju vozila GAZ Next, koji je za dvije godine u svojoj klasi postao najpopularniji u Rusiji. Razradili su verziju Euro-5 za izvoz i certificirali vozilo u zemljama EU. Sada nam predstoji rad na razradi brenda GAZ", rekao je Sorokin.  Milan Vukasović, direktor Verano Motorsa iz Banja Luke, generalnog distributera GAZ-ovih vozila i dijelova, rekao je da je riječ o vozilima visoke učunkovitosti, sigurnosti i ekonomičnosti, te da je zato uvjeren kako će naći svoje mjesto na tržištu Srbije i drugih zemalja u regiji.  

Po njegovim riječima, vozila GAZ imaju prihvatljivu cijenu od 13.700 eura i mogu se prilagoditi zahtjevima kupca.  Standardni modeli GAZ-ovog kamiona u Srbiji se mogu kupiti odmah, a na modele s posebnim zahtjevima treba čekati od 35 do 45 dana. Jamstvo je kao i u Rusiji tri godine, ili na prijeđenih 150 tisuća kilometara.

Ove godine se očekuje da će se u Srbiji prodati 88 vozila, a sljedeće godine nekoliko stotina. GAZ Next bi mogao zauzeti od 10 do 12 posto tržišta u svojoj kategoriji, ocjenjuje Vukasović, a Verano Motors želi širenje prodajnih centara, kako bi ih samo u Srbiji bilo šest ili sedam, te u Banja Luci, Sarajevu, Podgorici i Skoplju. GAZ Next ima konukrenciju na tržištu regije, a to su vozila Fiata, Forda, Peugeota i Citroena. Ruska prednost je u tome što im je cijena niža od 20 do 30 posto, ali europska vozila imaju snažan brend koji GAZ-u zasad nedostaje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close