Ruski čelik napada azijska tržišta

Autor: Sergej Novosel Vučković , 07. ožujak 2017. u 22:00
Novolipetsk (NLMK) je vodeća ljevaonica u Ruskoj Federaciji/REUTERS

Čeličana robu preusmjerava gdje se isplati.

I dok će kineski proizvođači čelika, očekuje se, osjetiti posljedice antidampinških mjera koje je Europska komisija odlučila nametnuti na uvoz kineskih čeličnih ploča koje zbog dampinških marži preplavljuju EU, Rusi, čini se, nemaju takvih briga.

Najveća tamošnja čeličana NLMK, prema pisanju Reutersa, uspjela je izbjeći "škare" europskih i američkih regulatora i krenula osvajati Tursku i cijelu Aziju."Cijene čelika i dalje će biti nepostojane zbog prevelike ponude koja će se nastaviti pa napadamo druga tržišta gdje očekujemo veći profit", kažu iz NLMK-a, punog imena Novolipetsk, vodećega proizvođača čelika, s godišnjim prihodom od oko osam milijardi dolara. U SAD-u i Europi NLMK ima postojan, ali ipak nezadovoljavajući rast, u Americi se ove godine predviđaju rezultati bolji za 3, u Europi 1,5 posto.

 

Fedorišin

Idemo na Tursku i Aziju jer će cijene čelika i dalje biti nepostojane.

NLMK je u posljednjem kvartalu lani imao rast dobiti (nije objavljeno kolika je), nakon što se i cijena čelika oporavila nakon dvogodišnjeg pada. Novi potpredsjednik Grigorij Fedorišin napominje da se kompanija pozicionirala kao jak igrač u slaboj industriji, te otkrio da je dio robe, već namijenjen izvozu u EU, preusmjerio u druga područja. "To smo namjerno učinili kako bismo poduprijeli opskrbu sirovine i osigurali da bude blizu krajnjim kupcima", objašnjava Fedorišin, tvrdeći da je ovaj model više-manje jedinstven u toj industriji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close