Ruska rukavica u lice Kataru – LNG terminali od Baltika do Pacifika

Autor: Tomislav Pili , 11. prosinac 2017. u 14:06
Utovaru je nazočio i predsjednik Vladimir Putin, Foto: Reuters

Utovarom prvog tankera-ledolomca u petak je pušten u rad 27 milijardi dolara vrijedan Yamal LNG terminal, najsjevernije postrojenje za ukapljeni prirodni plin na svijetu.

Rusija je u petak pustila u rad terminal za ukapljeni prirodni plin (LNG) koji će uskoro postati dio mreže kojom će ta država ozbiljno konkurirati Kataru. U gradnju Yamal LNG terminala uloženo je 27 milijardi dolara, a nalazi se u sjevernom Sibiru, blizu arktičkog kruga. Radi se o regiji koja potencijalno skriva više plina nego cijeli Perzijski zaljev.

Operater terminala je ruska tvrtka Novatek, a udjele u tom projektu drži još i francuska energetska kompanija Total te kineski partneri – kompanija China National Petroleum i fond Puta svile. Kako piše Bloomberg, utovaru prvog LNG tankera-ledolomca nazočio je i ruski predsjednik Vladimir Putin u društvu delegacije u kojoj se nalazio i saudijski ministar energetike. Najsjeverniji LNG terminal pušten je u rad u roku i u okviru predviđenog proračuna što je u toj branši više iznimka nego pravilo.

Rusija kao najveći svjetski izvoznik plina do sada se oslanjala na isporuku plinovodima. Sada cilja na gradnju niza LNG terminala od Baltika do Pacifika čime bi konkurirala najvećim proizvođačima – Kataru, ali i Australiji i SAD-u. Kako bi ruski ukapljeni plin bio konkurentniji, Kremlj tu vrstu isporuka namjerava osloboditi izvoznih nameta na plin koji su do rujna donijeli proračunu 7,3 milijarde dolara.      

Komentirajte prvi

New Report

Close