Ruska Duma predlaže sankcije Americi

Autor: Poslovni dnevnik , 15. travanj 2018. u 21:59
Nejasna podrška vlade/FOTOLIA

Objavljen nacrt zakona kojim se zabranjuje uvoz roba i usluga iz SAD-a.

Ruski parlament odlučio je odgovoriti na proširenje američkog popisa sankcioniranih ruskih kompanija i poslovnih ljudi koje je posebno teško pogodilo proizvođača aluminija Rusal.

Kako prenose agencije, zastupnici Dume objavili su u petak nacrt zakona kojim odgovaraju na američke sankcije i predlažu zabranu uvoza američkih roba i usluga u Rusiju, dodatno ograničavajući gospodarske veze dviju zemalja. Donji dom parlamenta o nacrtu zakona raspravljat će ovaj tjedan. Njime se predlažu ograničenja na uvoz američkog softvera i poljoprivrednih proizvoda, lijekova koji se mogu nabaviti drugdje u svijetu te cigareta i alkohola.

Ruski zastupnici također predlažu prekid suradnje sa SAD-om na području nuklearne energije, raketnih motora i izrade zrakoplova. Nacrt uz to predviđa zabranu sudjelovanja američkih tvrtki u privatizaciji ruskih kompanija.

Predložene mjere odgovor su na prošlotjednu odluku Bijele kuće da uvede dosad najoštrije sankcije Rusiji od ruskog pripojenja Krima, koje su unazadile bilateralne odnose na najnižu točku od Hladnog rata.

Ni Kremlj ni ruska vlada zasad nisu objavili hoće li podržati mjere i nejasno je hoće li zakon biti usvojen u predloženom obliku. Naime, ruski parlament često se koristi za slanje poruka drugim državama, ali se njegovi zakonski prijedlozi katkad ne pretoče u konkretne mjere.

Komentirajte prvi

New Report

Close