Ruska braća prodala Perutninu Ptuj Ukrajincu

Autor: Poslovni dnevnik , 27. rujan 2018. u 07:48
Perutnina Ptuj lani je povećala prihod za 4,8 posto, na oko 257 milijuna eura/Miranda Cikotić/PIXSELL

Nedavno se u slovenskim medijima kao mogući kupac spominjao najveći europski proizvođač peradi francuska grupa LDC.

Čini se da su braća Andrej i Evgenij Zubicki, vlasnici ruskog Industrial Metallurgical Holdinga (IHM), koji u Sloveniji ima Slovensku industriju čelika (Sij) i Perutninu Ptuj, privremeno zakopala ratne sjekire i odlučili prodati slovenskog proizvođača hrane od peradi.

Kupac je ukrajinski MHP, jedna od vodećih kompanija u međunarodnoj poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji, priopćili su iz grupe MHP, javljaju slovenski mediji.

Najavljuju ulaganja
MHP grupa, vodeći proizvođač peradi u Ukrajini, slovenskoj je Agenciji za zaštitu konkurencije podnijela prijavu koncentracije za stjecanje udjela u Perutnini Ptuj. Kompanija najavljuje da će Perutninu Ptuj, sa 3600 zaposlenih, a koja je jaki brend s važnim udjelom peradarskih proizvoda s dodanom vrijednošću, u sljedećim godinama podržati investicijama i daljnjim razvojem.

Prema neslužbenim informacijama Dela, MHP je za 91% udjela u Perutnini Ptuj ponudio daleko najvišu cijenu. Nedavno se u medijima kao mogući kupac spominjao najveći europski proizvođač peradi, francuska grupa LDC. Kupovna cijena za Perutninu Ptuj nije poznata, ali Delo navodi da će SIJ ostvariti dobit prodajom jer je slovensku tvrtku kupio za oko 70 milijuna eura, a krajem prošle godine Sij je investiciju u Perutninu procijenio na 82 milijuna eura. 

Vlasnik ukrajinskog MHP-a je milijarder Jurij Kosiuk. Forbes je Kosiuka svrstao na 1561. mjesto najbogatijih ljudi s imovinom koja je procijenjena na 1,4 milijarde dolara. Jurij Kosiuk je trgovao žitaricama nakon raspada Sovjetskog Saveza da bi se prebacio na perad 1998. godine. MHP je preuzeo 2008. godine i sada je vlasnik oko 77% dionica kompanije koja je uvrštena na Londonsku burzu. 

Raste prihod MHP-a
U prvoj polovici 2018. godine MHP je povećao prihod za 16% na 694 milijuna dolara. Perutnina Ptuj lani je ostvarila prihod od oko 257 milijuna eura, što je za 4,8% više nego 2016. godine. Matična kompanija ostvarila je nešto manje od 8 milijuna eura dobiti. Grupa se sastoji od 19 tvrtki u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Srbiji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close