Rusima poslovi na željeznici vrijedni 230 milijuna eura

Srbija posljednjih godina intenzivno obnavlja i gradi nove pruge/FOTOlia Srbija posljednjih godina intenzivno obnavlja i gradi nove pruge/FOTOlia

Ugovor će biti potpisan i za izgradnju suvremenog dispečerskog centra za nadzor željezničkog prometa.

Zorana Mihajlović, ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Srbije, najavila je da će Srbija 17. siječnja, za vrijeme posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina, s Rusijom potpisati ugovor o željezničkom prometu vrijedan 230 milijuna eura, koji se odnosi na radove na dionici pruge Stara Pazova - Novi Sad, izgradnju novog dispečerskog centra za upravljanje prometom i nastavak obnove barske pruge od Valjeva prema Užicama, prenosi agencija Beta.

Dobra iskustva s RZD-om 
"Ugovor između Infrastrukture željeznica Srbije i ruske kompanije RZD International je vrlo važan, kao i posjeta Putina, jer je bitno da Srbija sa SAD-om, Rusijom i Kinom ima dobre odnose", rekla je ministrica za TV Prva. Rusija je četvrti vanjskotrgovinski partner Srbije, a za 11 mjeseci prošle godine izvoz u Rusiju vrijedio je 954,6 milijuna dolara što je za 4% više nego u istom razdoblju 2017.

Uvoz iz Rusije bilježi rast od 30% i vrijedio je 1,84 milijardi dolara, javlja Tanjug. Mihajlović je ocijenila i da su Ruske željeznice jedna od najboljih svjetskih kompanija i da Srbija nije imala loših iskustava u suradnji s njima. "Ruske željeznice napravile su podvig i postavile prvih 10 kilometara brze pruge kojom se vozi 200 kilometara na sat na dionici Stara Pazova - Novi Sad, kao dijela pruge Beograd - Budimpešta.  Ona je istaknula da će se nastaviti intenzivno ulaganje u željeznice, podsjetivši da je prošle godine završeno 77 kilometara pruga, kao i da je ostalo da se obnovi gotovo 200 kilometara Barske pruge. 

Praćenje robe i u Europi 
"Ruske željeznice zainteresirane su za izgradnju najsuvremenijeg dispečerskog centra za upravljanje prugama u Srbiji", rekao je još u svibnju 2017. godine Sergej Pavlov, glavni direktor kompanije RZD International. Godinu dana ranije ruski Institut NIIAS i Prometni institut CIP potpisali su ugovor o projektiranju dispečerskog centra za upravljanje željezničkim prometom u Srbiji. 

"Taj centar bi omogućio da se prati roba na željeznicama ne samo na cijelom području Srbije, već i u cijeloj Europi. To bi mnogo značilo ne samo za Infrastrukturu željeznica Srbije, već i za Srbija Kargo", objasnio je Pavlov. Stari dispečerski centar u Srbiji postoji već više od 30 godina i tehnološki je zastario. 

Komentari (4)
 • Kirin
  Kirin 19:55 16.1.2019.

  Jugokompleksi su najgora dijagnoza!

 • zvonkac
  zvonkac 16:22 16.1.2019.

  Opet navlačenje, nije u Sloveniji nego u Srbiji što je nama jako bitno.

 • purCo
  purCo 15:02 16.1.2019.

  aupm

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!