Rusima jackpot na Sjevernom polu, Exxonu figa

Autor: Tomislav Pili , 30. rujan 2014. u 15:39
Kada krene redovita eksploatacija bušotina će biti preimenovana u naftno polje Pobjeda/FOTOLIA

Iako je u istraživanju sudjelovala američka kompanija, zbog sankcija Moskvi mora se povući.

Iako bi trebao slaviti, američka naftna kompanija ExxonMobile nakon prošlog vikenda ima više razloga za glavobolju.

Naime, u subotu je najveća ruska naftna kompanija Rosnjeft objavila da je na najsjevernijem naftnom nalazištu na svijetu, arktičkom polju Univerzitetskaja-1, pronašla naftu. Nalazište se nalazi u podmorju Karskog mora, a na njegovu istraživanju zajednički su radili Rosnjeft i ExxonMobile, najveća američka naftna kompanija.Bušotina je dio šireg eksploatacijskog polja u Arktičkom oceanu s ukupno 30 potencijalnih bušotina za koje se procjenjuje da skrivaju veće rezerve nafte od ukupnih rezervi Saudijske Arabije, jedne od vodećih izvoznica nafte na svijetu.

 

100milijuna

tona nafte otkriveno je na prvom od ukupno 30 arktičkih lokaliteta

Samo s ovog prvog nalazišta može se dobiti 100 milijuna tona nafte i oko 338 milijardi kubika plina, govore prve procjene. Za usporedbu, u Hrvatskoj se godišnje utroši tri milijuna tona naftnih derivata i tri milijarde kubika plina. Prve analize dobivene nafte s Univerzitetskaje-1 govore o odličnom rezultatu, stoji u priopćenju šefa Rosnjefta Igora Sečina na internetskoj stranici kompanije.Kako pokazuju laboratorijske analize, uzorci su praktički jednaki po sastavu sibirskoj nafti, pa je Sečin već euforično najavio da će bušotina biti preimenovana u polje Pobjeda kada krene redovita eksploatacija. No, američkom partneru u ovom poduhvatu baš i nije do euforije slične Sečinovoj. Kako piše ruski poslovni dnevnik Kommersant, pozivajući se  na upućene izvore bliske Rosnjeftu, ExxonMobile je suspendirao suradnju s ruskim partnerom  zbog sankcija koje je Zapad uveo Rusiji nakon eskalacije ukrajinske krize. 

Naime, Igor Sečin, osim što je na čelu najveće ruske državne naftne kompanije, je i osoba bliska ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Stoga je na listi sankcioniranih osoba i kompanija kojima Zapad želi ograničiti pristup tehnologiji i financijskim sredstvima. Kako piše  ruski list, teoretski postoji mogućnost da ExxonMobile nastavi suradnju s Rosnjeftom, ali treba novu dozvolu. "ExxonMobile dozvolu nije zatražio. Stoga treba zaustaviti radove na nalazištu i evakuirati svoje osoblje do sredine listopada", kaže Kommersantov izvor.Rosnjeft je službeno odbio komentirati medijske navode dok su Amerikanci ostali nedostupni, piše Reuters. U svakom slučaju, američkoj kompaniji "visi" velik novac.

Naime, 3,2 milijarde dolara vrijedan ugovor o istraživanju arktičkih bespuća Rosnjeft i ExxonMobile potpisali su prije tri godine. Prije uvođenja sankcija, Rosnjeft je zajednički s ExxonMobileom planirao istraživati nalazišta u Arktičkom oceanu, preciznije u Karskom moru. Istraživanja arktičkih nalazišta smatraju se ključnim za budućnost ruske naftne industrije koja se sve više suočava s padom dostupnih rezervi nafte u kopnenom dijelu Rusije, odnosno Sibiru.Međutim, punu eksploataciju arktičkih bušotina ne treba očekivati prije 2025. godine. Ipak, Igor Sečin u izjavi ruskim medijima tvrdi da bi eksploatacija mogla započeti već 2021. godine.  

Žrtve politike

Exxon odradio posao drugima

Bušenja na Arktiku vrlo su skupa i zahtjevna, pa se Rosnjeft u ovom projektu ponajviše oslanjao na ExxonMobileov novac i tehnologiju. No, s otkrićem ovako velikih nalazišta ruska kompanija neće imati problema u privlačenju i drugih zainteresiranih partnera, tvrdi Igor Sečin, šef Rosnjefta.

Komentirajte prvi

New Report

Close