Rusija želi plinovod prema Indiji

Autor: Ante Pavić , 23. srpanj 2014. u 22:00
Indija je 2013. kupila ruske nafte vrijednosti 176 mil. dolara/FOTOLIA

Vrijednost plinovoda koji bi pratio naftovod TAPI procjenjuje se na 40 milijardi dolara.

Rusija razmatra projekt gradnje plinovoda prema Indiji koji bi trebao slijediti planiranu rutu naftovoda TAPI (Turmenistan-Afganistan-Pakistan-Indija).

Početak plinovoda trebao bi se graditi na jugu Rusije, a onda bi se pružao uzduž naftovoda TAPI. Postoji i mogućnost priključivanja preko Kine i himalajskog područja, čime bi se izbjegli nestabilni Afganistan te Pakistan s kojim je Indija u napetim odnosima. Vrijednost projekta procjenjuje se na 40 milijardi dolara, a gradnja bi trajala pet godina. Indija je u 2013. godini kupila ruske nafte u vrijednosti od 176 milijuna dolara, a Rusija već cijelo desetljeće traži način kako postati jedna od glavnih opskrbljivača azijskog tržišta. Ugovor s Kinom je veliki korak u tom smjeru, a izjava novog indijskog premijera Narendre Modija kako bi volio slijediti kineski primjer pokazuju da se obistinjuju ruski snovi o prodoru na azijsko tržište.

Time bi se u Indiji smanjili energetski troškovi industrije i kućanstava, a glavno predizborno obećanje Modija bila je industrijalizacija koja bi trebala ojačati indijsko gospodarstvo i tamošnju srednju klasu. Jeftiniji ruski plin i nafta koju smatra jeftinijim rješenjem bili bi preduvjeti za ispunjenje obećanja. Kritičari ovog zaokreta smatraju da Indija može dobiti jeftiniji ukapljeni plin iz Katara, ali se indijska vlast boji da bi svako moguće zaoštravanje odnosa sa SAD-om dovelo do problema s Katarom kao vjernim američkim saveznikom. Doduše, i posao s Rusijom nosi svoje geopolitičke rizike, ali u Indiji smatraju da bi se dugoročnim energetskim ugovorima oni mogli značajno smanjiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close