Rusija zabranila uvoz mesnih prerađevina iz Moldavije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. srpanj 2014. u 14:12
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Rusija je zabranila uvoz mesnih prerađevina od govedine, konjetine, janjetine i svinjetine iz Moldavije.

Rusija je zabranila uvoz mesnih prerađevina od govedine, konjetine, janjetine i svinjetine iz Moldavije na dan kada je ta zemlja ratificirala sporazum o pridruživanju s EU-om, prenose europski mediji.

Ruska veterinarska služba Rosselkhoznadzor u srijedu je u obrazloženju odluke, koja stupa na snagu u subotu, objasnila da sumnja u postojanje afričke svinjske groznice u toj zemlji.

Odluka je donesena na dan kada je moldavski parlament usvojio sporazum o pridruživanju i slobodnoj trgovini s EU-om s 59 glasova za i četiri protiv, dok je 38 zastupnika proruske oporbene Komunističke partije u znak prosvjeda napustilo sjednicu.

Sporazum će stupiti na snagu 1. listopada, pred parlamentarne izbore u studenome.

Pobijede li na izborima komunisti, oni bi, teoretski, mogli opozvati sporazum s EU-om. No ankete im daju jedva 30 posto glasova, dok istodobno jača potpora proeuropskoj koaliciji, dobrim dijelom zbog liberalizacije viznog režima s EU-om ove godine.

Iulian Groza, zamjenik moldavskog ministra vanjskih poslova, rekao je za EUobserver u četvrtak da će idući korak biti formalno podnošenje zahtjeva za članstvo u EU.

"Najranije kada to možemo učiniti je godinu dana nakon stupanja na snagu sporazuma o slobodnoj trgovini s EU-om", rekao je, napominjući da to ovisi o tome hoće li dobiti potporu EU-a.

Rusku zabranu uvoza mesnih prerađevina ocijenio je "simboličnom" jer Moldavija u Rusiju uglavnom izvozi sirovo meso. Bjelorusija, dodao je, nije u tome slijedila Rusiju, kao ni u prethodnoj zabrani uvoza moldavskog vina.

Zamjenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin u srijedu se u Moskvi sastao s predstavnicima separatističke moldavske regije Pridnjestrovlja. Potpisali su sporazume o preusmjeravanju izvoza iz te regije s europskog na rusko tržište.

Komentirajte prvi

New Report

Close