Rusija: Ukrajinske vlasti ne kontroliraju ekstremiste

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. travanj 2014. u 13:10
Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Ruske federacije (Reuters)

“Rusija je zgrožena ovom provokacijom koja pokazuje da ukrajinske vlasti nemaju političke volje da ovladaju i razoružaju nacionaliste i ekstemiste”, stoji u priopćenju.

Krvavi sukob oko grada Slavjanska na istoku Ukrajine pokazuje da ukrajinske vlasti ne uspjevaju ovladati naoružanim ekstemistima, objavilo je u nedjelju rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Četiri osobe, tri proruska naoružana separatista i jedan napadač, ubijeni su u nedjelju ujutro u pucnjavi blizu Slavjanska, na istoku Ukrajine, rekao je novinarima lokalni dužnosnik.

Do napada je došlo blizu kontrolne točke koju su postavili proruski militanti u selu Bilbasivka, nekoliko kilometara zapadno od Slavjanska, grada pod potpunom kontrolom proruskih separatista, dodao je lokalni dužnosnik Vjačeslav Ponomarev.

Rusko ministarstvo je priopćilo da je zasad neutvrđen broj civila poginulo u napadu koji su izveli pripadnici Desnog sektora, ultradesne nacionalističke skupine čija je nasilna ulična taktika pridonijela svrgavanju proruskog predsjednika Viktora Janukoviča u veljači.

"Rusija je zgrožena ovom provokacijom koja pokazuje da ukrajinske vlasti nemaju političke volje da ovladaju i razoružaju nacionaliste i ekstemiste", stoji u priopćenju.

Rusija, EU, SAD i Ukrajina potpisali su 17. travnja u Ženevi sporazum pozivajući sukobljene strane da se suzdrže od nasilja i zastrašivanja.

"Rusija ustraje na potpunoj primjeni obveza koje je Ukrajina preuzela radi smirivanja stanja na jugoistoku Ukrajine", dodaje se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close