Rusija sumnja da Srbija unatoč embargu reizvozi jabuke iz Poljske

Autor: Tomislav Oharek , 23. ožujak 2015. u 22:00
Vrijednost izvoza je 98 mil. dolara/Žarko Bašić/PIXSELL

Ministar trgovine Rasim Ljajić jučer je najavio sastanak s ruskom stranom o ovom pitanju i rekao kako Srbija nema što kriti od Rusa.

Ruska agencija za kontrolu hrane sumnja da Srbija reizvozi poljske jabuke, zbog čega se razmatra mjera potpune zabrane uvoza voća iz Srbije.

Neslužbeno, javlja B92, Srbija ima rok od 10 dana za pružanje zadovoljavajućih odgovora ruskoj strani inače će stupiti na snagu zabrana uvoza poljoprivrednih proizvoda. Ministar trgovine Rasim Ljajić jučer je najavio sastanak sa ruskom stranom o ovom pitanju i rekao kako Srbija nema što kriti od Rusa. "Ne treba unaprijed isključiti niti jednu mogućnost i do kakvih god informacija dođemo, priopćit ćemo ih partnerima", rekao je Ljajić. Rusija je blokirala sav uvoz voća iz EU kao odgovor sankcijama Zapada zbog ukrajinske krize, a Srbija je od tada, prema podacima prema ruske federalne carinske službe povećala izvoz jabuka u tu zemlju za 48 posto, odnosno 118.000 tona, a vrijednost je porasla za 82 posto, na 98 milijuna dolara.

 

48posto

povećan je izvoz jabuka iz Srbije u Rusiju

Međutim, iako trenutačna situacija predstavlja priliku za srpske poljoprivrednike, u posljednjih šest mjeseci se više puta govorilo o reizvozu voća iz EU s lažnim srpskim papirima, što izravno ugrožava Sporazum o slobodnoj trgovini. Rusko tijelo za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu, Roselkoznadzor, priopćilo je tijekom vikenda da postoji zabrinutost zbog velikog povećanja izvoza jabuka iz Srbije. "Tijekom analize količina proizvoda koji dolaze u Rusiju iz Srbije, uočen je velik rast količina jabuke. Zato je Roselkoznadzor od nadležnih srpskih vlasti zatražio konzultacije i informacija o proizvodnji jabuka u Srbiji i reizvozu jabuka proizvedenih u trećim zemljama", objavilo je Roselkoznadzor na svojoj internetskoj stranici.

Ruska novinska agencija RIA je prije toga pak objavila kako Rusija trenutno razmatra mogućnost potpune blokade uvoz voća iz Srbije. "Sumnjamo da iz Srbije stižu reizvezene jabuke, najvjerojatnije je u pitanju poljsko voće. Ne možemo još ništa pouzdano tvrditi i čekamo reakciju Srbije. Smatramo da je rok od deset dana sasvim dovoljan za kompletan odgovor. Ako ga ne bude, onda će najvjerojatnije na snagu stupiti zabrana", naveo je izvor iz ruskog ministarstva poljoprivrede za agenciju RIA novosti. Time se Srbija, kao dugogodišnji ruski saveznik koji se nije našao na popisu zemalja kojima je Rusija uvela embargo na izvozu, našla u vrlo neugodnoj situaciji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close