Rusija povećava potrošnju za 10 posto

Autor: Tomislav Pili , 06. veljača 2020. u 22:00
Premijer Mihail Mišustin/REUTERS

Rebalansom proračuna za 2020. u ekonomiju odlazi još 32 milijarde dolara.

Ruska će vlada idućeg tjedna razmotriti mogućnost rebalansa proračuna za ovu godinu kojim bi se javna potrošnja mogla povećati za 10 posto, piše Financial Times.

Podsjetimo, vlada premijera Dmitrija Medvedeva podnijela je ostavku prošloga mjeseca nakon kritika predsjednika Vladimira Putina zbog mizernih fiskalnih poticaja relativno anemičnom gospodarskom rastu.

Prema procjeni ekonomista, ako parlament odobri prijedloge nove vlade premijera Mihaila Mišustina, javna potrošnja u ovogodišnjem proračunu mogla bi se povećati za 2 bilijuna rubalja, odnosno 32 milijarde dolara.

To bi značilo da će se javna potrošnja povećati za 1,3 posto BDP-a. Ovogodišnji proračun već predviđa javnu potrošnju od 19,5 bilijuna rubalja. Zaokret u fiskalnoj politici posljedica je višegodišnjeg pritiska javnosti zbog slabog stanja gospodarstva i pada standarda.

Realni dohoci Rusa padali su u pet od posljednjih šest godina uslijed proklamiranog cilja ruske vlade o fiskalnoj štednji. Međutim, dok je Rusija prošle godine zabilježila proračunski višak od 1,8 posto BDP-a i održavala među najvećim deviznim pričuvama na svijetu, gospodarstvo je zabilježilo rast od svega 1,3 posto.

Andrej Belousov, prvi Mišustinov zamjenik i poznati zagovaratelj veće potrošnje, izjavio je za FT kako je rebalans proračuna "ozbiljna injekcija likvidnosti u gospodarstvo". 

Komentirajte prvi

New Report

Close