Rusija povećava izdatke za vojsku za 33%

Autor: Tomislav Oharek , 19. listopad 2014. u 22:00
Vojska će dogodine progutati 82,7 mlrd. dolara

U Rusiji vojni rashodi čine manje od 5 posto BDP-a, gotovo isto koliko i u SAD-u no u Americi je riječ o 600 milijardi dolara.

Tijekom 2015. rashodi ruskog proračuna namijenjeni obrani povećat će se za 33% na 3,287 bilijuna rubalja (82,7 milijardi dolara). Ovo slijedi iz popratnog materijala uz nacrt zakona o federalnom proračunu za razdoblje 2015.-2017., koji je vlada prethodno unijela u Državnu dumu – donji dom ruskog parlamenta, javlja Kommersant. 

Civilni i vojni sektor
Kako je ruski predsjednik Vladimir Putin ranije izjavio, od tih sredstava oko 3 bilijuna rubalja (75,5 milijardi dolara) bit će usmjereno na modernizaciju vojno-industrijskih poduzeća, a neke od tih tih tvrtki bi kasnije trebale biti privatizirane. Štoviše, vojna poduzeća već realiziraju do 25% proizvoda civilne namjene."Realni udio rashoda namijenjenih nacionalnoj obrani u Rusiji konstantno raste. Dok je 2011. za te potrebe odvajan dio proračuna jednak 2,8% bruto domaćeg proizvoda, do 2016. će porasti na 3,8% bruto domaćeg proizvoda", kaže direktor Centra za istraživanje regionalnih reformi Ruske akademije za narodnu privredu i državnu administraciju (RANHiGS) Aleksandar Derjugin za Ruski vjesnik.

Usporedbe radi, u SAD-u se na obranu troši 4,4% bruto domaćeg proizvoda, a u Velikoj Britaniji 2,5%. Ipak, tijekom 1990-ih Velika Britanija je također izdvajala oko 4% bruto domaćeg proizvoda za te potrebe, a tijekom 1950-ih taj je indeks dosegnuo 8,8%. "U Rusiji vojni rashodi čine manje od 5% BDP-a, dakle gotovo isto koliko i u SAD-u, ali u apsolutnim brojevima Amerika je apsolutni lider – samo u 2013. u taj sektor je uloženo oko 600 milijardi dolara, što je više od desetogodišnjeg uloga u ruski program vojne modernizacije", kaže Anton Soroko, analitičar investicijskog holdinga Finamore. 

Trpe investicije
Derjugin smatra da se povećanje ulaganja u obranu u Rusiji odvija u okvirima velikog programa vojne modernizacije vrijednog 20 bilijuna rubalja (503 milijarde dolara), s kojim se nije složio ministar financija Aleksej Kudrin, i zbog čega je napustio vladu 2011. Ta sredstva su bila izdvojena za važeći državni program naoružanja za razdoblje 2011.-2020. Osim toga, oko 3 bilijuna rubalja je bilo namjenski usmjereno na razvoj poduzeća obrambeno-industrijskog kompleksa."Zbog tako naglog rasta rashoda federalnog proračuna na obranu sada imamo deficit federalnog proračuna. Na regionalnoj razini se smanjuju investicijska ulaganja", smatra Aleksandar Derjugin. 

Komentirajte prvi

New Report

Close