Rusija počela ekploatirati golemo nalazište plina na Arktiku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. listopad 2012. u 08:32
EPA

To je jedan od Gazpromovih najvažnijih projekata jer se njegova proizvodnja pretežito oslanja na velika nalazišta u zapadnom Sibiru, koja su već godinama u opadanju.

Ruski energetski div Gazprom objavio je da je u utorak službeno počeo eksploataciju golemog nalazišta kondenziranog prirodnog plina u Bovanenskoju na poluotoku Jamal na Arktiku, jednom od najnegostoljubivijih područja na svijetu.

"Počela je eksploatacija u Bovanenskoju i transport plinovodom Bovanenkovo-Uhta", kaže se u Gazpromovom priopćenju. Ruski predsjednik Vladimir Putin videokonferencijom je pratio svečanost stavljanja u pogon nalazišta otkrivenog 1971. u kojem je 4900 milijardi prostornih metara plina pod permafrostom, što ga čini jednim od najvećih i najtežih za eksploataciju u cijelom svijetu. To je jedan od Gazpromovih najvažnijih projekata jer se njegova proizvodnja pretežito oslanja na velika nalazišta u zapadnom Sibiru, koja su već godinama u opadanju.

Predsjednik uprave Gazproma Aleksej Miller na svečanosti puštanja u pogon rekao je da će se 2013. iz nalazišta izvući 46 milijardi prostornih metara plina, a da će proizvodnja do 2017. doseći 115 milijardi prostornih metara na godinu, a Putin je napomenuo da Rusija dugoročno računa i s crpljenjem 140 milijardi prostornih metara plina.

Komentirajte prvi

New Report

Close