Rusija planira uzeti jedan posto prihoda tehnoloških tvrtki

Autor: Poslovni dnevnik , 26. studeni 2018. u 21:59
Googleova ruska podružnica lani je ostvarila prihod od 687 milijuna dolara/REUTERS

Kremlj nameće novčane kazne za kršenje podjele podataka s vlastima.

Rusija planira nametnuti strože novčane kazne tehnološkim tvrtkama koje ne poštuju ruske zakone, kažu za Reuters tri izvora upućena u te planove, čime je povećan pritisak Kremlja u borbi s globalnim tehnološkim divovima poput Facebooka i Googlea.

Sada se predlaže da tvrtka koja ne ispoštuje zakonska pravila podliježe novčanoj kazni u vrijednosti od jedan posto godišnjeg prihoda te tvrtke u Rusiji, prema izvorima i kopiji dokumenta koji je vidio Reuters.

Dokument je poslan predstavnicima tog sektora radi javne rasprave. Za ilustraciju, Googleova ruska podružnica lani je imala prihod od 45,2 milijarde rubalja (687 milijuna dolara).

Kremlj nije odgovorio na zahtjev za komentarom, tvrdi Reuters. Predstavnik regulatora državnih telekomunikacija Vadim Ampelonskij izjavio je da ne može ništa komentirati, jer ta agencija nije bila uključena u izradu zakona.

Roscomnadzor već je nekoliko puta optužio Facebook i Google da se ne pridržavaju ruskih zakona. Nadalje, blokirao je pristup LinkedInu 2016., a pokušao je to učiniti u travnju i servisu za poruke Telegram. 

Komentirajte prvi

New Report

Close