Rusija planira liberalizirati izvoz ukapljenog plina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. rujan 2013. u 12:52
Epa

Rusko ministarstvo energetike skiciralo je prijedlog kojim bi se liberalizirao izvoz ukapljenog plina (LNG) i omogućilo i drugim kompanijama, pored dosadašnjeg državnog monopolista Gazproma, da prodaju plin u inozemstvu.

 Rusko ministarstvo energetike skiciralo je prijedlog kojim bi se liberalizirao izvoz ukapljenog plina (LNG) i omogućilo i drugim kompanijama, pored dosadašnjeg državnog monopolista Gazproma, da prodaju plin u inozemstvu.

Izvor upoznat s tekstom dokumenta kazao je danas za Reuters da bi prijedlog omogućio izvoz ukapljenog prirodnog plina kompanijama koje imaju dozvolu za gradnju tvornica za ukapljeni plin odnosno za proizvodnju ukapljenog plina u unaprijed propisanim pogonima.

U ministarstvu nisu željeli odmah komentirati tu informaciju. Prema važećem zakonu iz 2006., samo Gazprom smije izvoziti plin iz Rusije.

Očekuje se da će svjetska trgovina ukapljenim plinom porasti za trećinu u idućih pet godina, zahvaljujući snažnom povećanju proizvodnje u SAD-u i Australiji. Stoga je Rusija pod pritiskom da završi nove projekte.

Ruske kompanije Rosneft i Novatek našle su kupce za ukapljeni plin koji planiraju proizvoditi u još neizgrađenim tvornicama. Da bi osigurale novac za njihovu gradnju, vlada mora izmijeniti režim izvoza.

Stoga su aktualni prijedlozi ministarstva ključni za Novatekov projekt Yamal LNG i za Rosneftov i ExxonMobilov projekt Sahalin-2.

Projekt Yamal vrijedan je 20 milijardi dolara a razvijaju ga Novatek, francuski Total i China National Petroleum Corp (CNPC). Proizvodnja bi trebala početi 2016. a do 2018. ciljaju tankerima isporučivati 16,5 milijuna tona ukapljenog plina.

Rosneft s američkim Exxonom namjerava graditi tvornicu ukapljenog plina na ruskom Dalekom istoku. Vrijednost projekta procijenjena je na 15 milijardi dolara a proizvodnja bi trebala početi 2018.

U vladi namjeravaju također omogućiti izvoz ukapljenog plina kompanijama u kojima država ima najmanje pola vlasničkog udjela a izvozit će plin proizveden na plaftormama na moru odnosno na temelju sporazuma o podjeli proizvodnje.

Ruske su vlasti prema postojećim planovima namjeravale liberalizirati izvoz LNG-a iduće godine, pri čemu su Novatek i Rosneft trebali izvoziti plin u Aziju i ne ugrožavati Gazpromove isporuke u Europu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

A cilj je da se zarađivanje prebaci u privatne ruke. Odlična ideja. Što od toga ima Rusija?

New Report

Close