Rusija neće jabuke iz RS jer su uvezene iz drugih zemalja

Autor: Poslovni dnevnik , 22. siječanj 2018. u 14:47
Ovo nije prvi put da Ruska Federacija zaustavlja uvoz voća iz Republike Srpske/Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Nakon što je carina otkrila da je tvrtka iz Bijeljine nabavljala voće iz Poljske i prodavala ga Rusima pod BiH oznakom.

Ruska Federacija (RF) zaustavila je uvoz jabuka iz Bosne i Hercegovine, točnije iz Republike Srpske, kada su carinici otkrili da je jedna kompanija iz Bijeljine uvozila voće iz trećih država pa ga izvozila u Rusiju pod BiH oznakom, potvrđeno je iz Uprave za zaštitu bilja BiH za portal Klix.ba.

RF je u posljednjih nekoliko godina već drugi put zaustavila uvoz voća iz RS-a, što pokazuje da je moguće očekivati kako Rusi ovog puta neće biti blagonakloni prema izvoznicima iz BiH. Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da je ruska strana obavijestila Upravu za zaštitu zdravlja bilja BiH da će od 22. siječnja zaustaviti izvoz jabuka iz BiH do daljnjeg, odnosno, dok se to pitanje ne razriješi.

  "Razlog za uvođenje ove mjere jeste taj što je kompanija iz Bijeljine prepakirala, prema navodima ruske strane, jabuke porijeklom iz Poljske i izvozila ih u Rusiju", rekao je ministar Šarović za Klix.ba. Prema njegovim riječima, certifikat za poljske jabuke izdala je fitosanitarna inspekcija u Brčko distriktu. "Naložio sam Upravi za zaštitu zdravlja bilja da o ovom slučaju obavijesti nadležna ministarstva Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta i zatražio od nadležnih institucija da poduzmu sve aktivnosti kako bi se ovaj slučaj rasvijetlio", rekao je Šarović.

Inspektorat je u kontroli izvoznika iz Bijeljine uvidom u dokumentaciju utvrdio da je sporna pošiljka nabavljena od tvrtke iz Gradačca 10. siječnja. Za tu pošiljku je istog dana VTK BiH zdao obrazac o porijeklu robe, kojim se potvrđuje da je navedena roba porijeklom iz BiH, navode u Inspektoratu. Šarović je naveo da taj slučaj ukazuje na kršenje sporazuma i potpisanog protokola s RF-om s obzirom na ozbiljnu sumnju u zloporabu, zbog čega će biti obaviješteni i drugi nadležni nadzorni organi.

"O daljnjim aktivnostima koje će poduzeti nadležne institucije pravovremeno ćemo obavijestiti javnost. Zatražit ćemo i razgovore s ruskom stranom kako bismo ponovno uspostavili izvoz u RF", dodao je Šarović. Ukupan obujam trgovinske razmjene između BiH i RF za prvih devet mjeseci 2017. godine iznosio je 454 milijuna KM (oko 1,8 mlrd. kuna), pri čemu je izvoz robe u Rusiju iznosio 95 milijuna KM, a uvoz 358 milijuna KM. 

Komentirajte prvi

New Report

Close