Rusija i Ukrajina uništile Češkov Studio Moderna

Autor: Poslovni dnevnik , 17. veljača 2016. u 22:01
Sandi Češko tri godine za redom bio je najbogatiji Slovenac

Studio Moderna, tvrtka za TV prodaju, okreće se zapadnim tržištima i pokušava povećati online prodaju.

Ove godine bi se Studio Moderna, slovenska kompanija za televizijsku i online prodaju, koja je najpoznatija po programu ležajeva za spavanje Dormeo i napravi za stabilizaciju kralježnice Kozmodisk, mogla "pozdraviti" s dva fonda koji su 2011. godine uložili u kompaniju.

Dok su neki bankari uvjereni kako će fondovi napustiti kompaniju Sandija Češka do ovog ljeta, zbog problema s kojima se suočavaju njegove tvrtke na ruskom i ukrajinskom tržištu, moguće je da će se to dogoditi i nešto kasnije, pišu Finance. Što se zapravo događa i kako će Sandi Češko pokušati prevladati poteškoće? Prema tvrdnjama lista, o holdingu Studio Moderna, koji je službeno osnovan u Nizozemskoj, nema nema puno podataka. Tako su prošle godine gotovo nezapaženo prošli financijski rezultati za 2014. godinu koja je za Češka bila najgora u povijesti kompanije.

Dužan 80 milijuna eura
Istina je da se s Češkovom kompanijom dogodilo ono o čemu pričaju zabrinuti bankari. Kompanija Studio Moderna bila je prilično izložena prodaji na ruskom i ukrajinskom tržištu. Na ta dva velika tržišta, kompanija je prije napetosti između dviju zemalja ostvarivala, kako tvrde, "puno više od 30 posto prodaje." "Izgubili smo pola ukrajinskog tržišta, a onda je došlo do daljnje devalvacije rublje. Pokušavamo to riješiti tako da preusmjeravamo prodaju na tržišta zapadne i srednje Europe", rekao je Češko za Finance, ali detalje o poslovanju ne želi otkriti jer u Nizozemskoj tvrtke nisu obvezne objavljivati podatke o poslovanju.

 

30posto

ukupne prodaje Češkove tvrtke otpadalo je na Rusiju i Ukrajinu

Banke su tako prošle godine zbog kršenja odredbi usvojile moratorij na otplatu kredita, tzv. covenant breach, rečeno je Financama iz nekoliko bankarskih izvora, ali Češke nije želio komentirati te navode. Prema neslužbenim podacima, cijeli sustav Studio Moderna ima oko 80 milijuna eura kredita. Najveći ulagač, fond General Atlantic, prema neslužbenim podacima (koje Češko također ne želi komentirati) prošle godine uložio je 20 milijuna eura, iako su navodno u dokapitalizaciji sudjelovali i fondovi Templeton i Insight Venture Partners. Prije toga, Sandi Češko je u kompaniji Studio Moderna imao oko 80 posto udjela, a kako je sada ne želi reći.

Utecaj političkih napetosti
"Važno je da se sada sve odvija normalno, nema pritiska, i da se prošle godine poslovanje opet poboljšalo. Važno je da smo bolji od konkurencije, na globalnoj razini mi smo još uvijek toliko mali da nema problema pronaći mogućnosti za rast i razvoj", kaže Češko. Među promjenama koje su ulagači očekuju od Češka, na prvom mjestu je povećanje online prodaje, u čemu, kako tvrde izvori lista, Studio Moderna zaostaje za konkurencijom. Češko među glavne uspjehe također navodi uspostavu profitabilnost partnerskih tvrtki u SAD-u i Velikoj Britaniji, koje su nove na tržištu, a donedavno su poslovale s gubitkom. "Tako je 2015. godina bila puno bolja u odnosu na godinu ranije", objašnjava slovenski poduzetnik.

Prema tome, fondovi Templeton i Insight Venture Partners ove godine vjerojatno neće reći zbogom kompaniji Studio Moderna, kažu izvori Financa, iako neke banke očekuje da će promjena vlasništva biti dogovorena već do ljeta. Treba pričekati konačnu sanaciju poslovanja, još veće smanjenje utjecaja Rusije i Ukrajine i veće prihode od prodaju na zapadu Europe, kao i od prodaje online. "Bilo bi glupo da se investitori sada povuku jer bi morali prihvatiti prenisku cijenu. Prodaje kompanije treba se restrukturirati i zato će fondovi ustrajati", rekao je Financama izvor blizak investitorima.

"Trenutačno nema nikakvih aktivnosti u tom pravcu", kaže Češko, koji je odgodio planove, postavljene po dolasku investitora, da se kompanija uvrsti na burzu. "Sadašnja situacija u svijetu pokazuje da to ne bi bilo pametno", rekao je Češko. Zabrinjavaju ga, naime, političke napetosti i predviđanje Europska komisija da će se rast u Europi ponovno početi usporavati. "Sve ovisi o tome kako ste uspjeli odgovoriti. Tržišta nikad neće nestati, neki će uvijek preživjeti. I sada smo bolji od konkurencije", tvrdi Češko. Također, izvori bliski investitorima tvrde da podržavaju Češka te da su spremni, ako se pokaže potrbnim, u Studio Moderna i ove godine unijeti svježi kapital. 

Kako uspjeti u svijetu?

'U poslu ne koristim političke veze'
Poduzetnik koji se oslanja na pomoć politike zatvoren je u vlastitoj sredini i ne može uspjeti u svijetu", tvrdio je Sandi Češko 2014. godine. "Oni koji kod kuće uspiju zbog politike gube konkurentsku sposobnost na svjetskom tržištu, gdje to ne funkcionira jer tu nema političkih privilegija. "Imam političke veze, ali ih nikad nisam koristio u poslu, nisam sudjelovao u privatizaciji niti poslovao s državnim tvrtkama", rekao je za portal slovenskog Telekoma Češko koji je tri godine za redom proglašavan najbogatijim Slovencem.

Komentirajte prvi

New Report

Close