Rusi zbog pranja novca potjerali crnogorsku banku

Autor: Poslovni dnevnik , 07. svibanj 2014. u 09:16
Duško Knežević, vlasnik Atlas banke

Atlas banka čiji je vlasnik poznati crnogorski poduzetnik Duško Knežević posluje u Rusiji od travnja 2008. Godine.

Središnja ruska banka (CBRF) oduzela je licencu za rad crnogorskoj Atlas banci u Moskvi zbog nepoštivanja zakonskih procedura te države i sumnje da je mutnim transakcijama izneseno devet milijardi rublji (oko 180 milijuna eura).

Atlas banka, čiji je vlasnik crnogorski poduzetnik Duško Knežević, posluje u Rusiji od travnja 2008. godine, dio je financijske grupe Atlas, a u Rusiji je prva banka s dioničarima iz Crne Gore. Banka uz Crnu Goru i Rusiju posluje i u Srbiji te na Cipru.CBRF je objavio da Atlas banka nije postupala u skladu sa zakonom u području borbe protiv legalizacije tj. pranja prihoda koji je dobiven kriminalnim putem (i financiranjem terorizma) jer nije davala pravovremene informacije ovlaštenom tijelu na poslovima koji podliježu obveznoj kontroli. "Usto, kreditna institucija nije poduzela mjere u cilju dobivanja informacija o svrhi i namjeni poslovnih odnosa s klijentima banke", priopćila je CBRF.

 

180milijuna

eura izneseno je iz Rusije u sumnjivim transakcijama Atlas banke

Atlas banka je u prvom tromjesečju 2014. godine, prema rejtingu Interfax-100, zauzela 719. mjesto po veličini aktive. Međutim, u Atlas banci tvrde da nije riječ o iznošenju novca već o redovnim poslovnim transakcijama po nalogu klijenata na računima u inozemstvu, izvan Ruske federacije. "Izražavamo duboko čuđenje, budući da je 16. travnja CBRF dala rok od šest mjeseci banci da izmijeni interne propise i prilagodi poslovanje odredbama navedenog zakona", kažu iz Kneževićeve banke. Dodaju da je potpuno nepoznata praksa da se takvi potezi poduzimaju dok traju mjere koje je propisao sam CBRF i koje su prihvaćene, "pa je opravdan strah da je ta odluka rezultat nekih drugih razloga koji nisu u izravnoj vezi s navedenom problematikom".

Pri tome se, vjerojatno, misli na zaoštrene političke odnose koje su nastali između Rusije i Crne Gore nakon izbijanja ukrajinske krize kada je Podgorica, koja se želi priključiti NATO-u i Europskoj uniji, stala na stranu zapadnih država. Čule su se, naime, najave da bi Moskva koja je izjavila kako je razočarana stajalištem Crne Gore o zbivanjima u Ukrajini mogla poduzeti neke mjere protiv Podgorice. Atlas banka sada kaže da će poduzeti sve nužne radnje u skladu sa zakonima te da je rješenje slučaja na Arbitražnom sudu.Duško Knežević dobro je poznat crnogorski poduzetnik koji se u dugogodišnjoj karijeri okušao u različitim sektorima. Osnovao je, naime, brokersku kuću, investicijski fond, sveučilište i osiguravajuću kuću. Vlasnik je hotela i TV postaje, a bio je uspješan i u građevinarstvu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close