Rusi ostali bez 140 milijardi dolara

Autor: Tomislav Oharek , 25. studeni 2014. u 17:32
Reuters

Rusija će godišnje gubiti 40 milijarde dolara zbog sankcija pod kojima se našla zbog svoje politike prema Ukrajini, rekao je jučer ruski ministar financija Anton Siluanov.

Rusija će godišnje gubiti 40 milijarde dolara zbog sankcija pod kojima se našla zbog svoje politike prema Ukrajini, rekao je jučer ruski ministar financija Anton Siluanov. No Moskvu će od toga mnogo više pogoditi projecirani gubitak od između 90 i 100 milijardi dolara, zbog pada cijena nafte na svjetskim tržištima od 30 posto.

Naime, sakcije koje su Sjedinjene Američke Države i Europska unija uvele Rusiji odnose se na izvoz sirovina, a osim toga Moskvi je blokiran pristup međunarodnim financijskim tržištima i tehnologiji, piše Business Insider.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je preksinoć optužio Zapad da pokušava sankcijama postići smjenu režima u Rusiji i to tako što želi uništiti gospodarstvo te zemlje i izazvati masovne prosvjede.

Da je situacija alarmantna pokazalo je i rekjučerašnje obraćanje predsjednika Vladimira Putina koji je poručio da bi posljedice uvođenja sankcija i pada cijena nafte mogle biti katastrofalne po Rusiju, no pritom je napomenuo kako će se to izazvati domino-efekt i u drugim državama.

“Daleko od toga da je suvremen svijet neovisan. Nitko ne može obećati da će se sankcije, nagli pad cijena nafte i devalvacija naše nacionalne valute rezultirati katastrofalnim posljedicama samo na nas”, poručio je ruski predsjednik za rusku novinsku agenciju TASS.

Komentirajte prvi

New Report

Close