Rusi odlaze, Elan prešao u ruke finskog fonda KJK

Autor: Poslovni dnevnik , 27. prosinac 2018. u 15:12
Očekuje se da će transakcija biti završena sredinom 2019./Davor Puklavec/PIXSELL

Novi vlasnik usmjeren je na investicije na Balkanu i u baltičkim državama, i već je prisutan u Sloveniji.

Slovenski proizvođač sportske opreme Elan, najpoznatiji po svojim skijama, prodan je finskom fondu KJK sa sjedištem u Luksemburgu.

Članovi Elan Grupe, u vlasništvu i pod upravljanjem fonda Wiltan Enterprises koji djeluje u sklopu ruskog financijskog fonda VR Capitala iz Londona, potpisali su ugovor o prodaji i prijenosu 100-postotnog udjela u Elanu s tvrtkom koje je u vlasništvu KJK Fonda III i kojim upravlja KJK Management SA (KJK). Elanova matična kompanija, koja se bavi skijama, čamcima i vjetrenjačama, posjeduje 80% udjela u kompaniji Elan Inventa, koja se bavi sportskom opremom.

Od 2015. godine Wiltan Enterprises je u Elan reinvestirao gotovo 10 milijuna eura, a unatoč strahovima od otkaza pod novim vlasnikom broj zaposlenih u Elanu se povećao na oko 800, navodi slovenska agencija STA, pozivajući se na raniju izjavu izvršnog direktora kompanije Jeffreya Tirmana. Novi vlasnik, osnovan ove godine sa 250 milijuna eura privatnog kapitala, usmjeren je na investicije na Balkanu i u baltičkim državama i već je prisutan u Sloveniji s investicijama u nekoliko kompanija, dodaje slovenska agencija.

 

250 milijuna

eura privatnog kapitala posjeduje finski fond KJK

Fond KJK kupuje industrijske kompanije u regiji preko svojih podružnica, tvrtke restrukturira pa ih potom prodaje. Među ostalim, ovaj fond je kupio Iskru ISD, proizvođača metalnih proizvoda i Kovinoplastiku Lož, koji se bavi metalnim proizvodima i poluproizvodima, a portfolio uključuje, između ostalog, kuhinjska korita od nehrđajućeg čelika. Prije izvjesnog vremena bili su zainteresirani za kupnju Mariborske livarne i drugih tvrtki.

VR Capital je postao vlasnik Elan Grupe 2015. godine, kada je investicijska banka Merrill Lynch International kupila potraživanja Elana, ACH, Polzele i Adria Airwaysa. Zatim se VR Capital počeo baviti restrukturiranjem slovenskog proizvođača sportske opreme i uložio je milijune eura u kompaniju.

U travnju ove godine vlasnici su počeli tražiti kupca za Elan. Proces prodaje je doživljavao uspone i padove, pa tako, na primjer, podružnicu Inventa nisu mogli samostalno prodati. Elan je za prošlu godinu prijavio prihode od 82,5 mil. eura, za 15% veće nego godinu dana ranije, kao i veću operativnu dobit. Očekuje se da će transakcija biti završena sredinom 2019. godine, nakon odobrenja Agencije za zaštitu konkurentnosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close