Rusi od CG traže 20 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 23. listopad 2018. u 22:00
Ruski poduzetnici imaju problema s kupcima nekretnina koje su obećali izgraditi u Crnoj Gori

Rusima je u Općini Kotor rečeno da će lako graditi, onda su se sjetili UNESCO-ve zaštite svjetske baštine.

Kompanija Montenegroregion, u vlasništvu trojice ruskih državljana, tužila je državu Crnu Goru i Općinu Kotor te će tražiti oko 20 milijuna eura odštete, na koliko je i procijenjena vrijednost spora, jer već 12 godina ne mogu početi graditi turističko naselje u Morinju.

Rusi su pokrenuli postupak pred Privrednim sudom, a Aleksandr Shaporev, izvršni direktor Montenegroregiona, tvrdi da su ih vladini dužnosnici prevarili, a najviše direktor Direktorata za kulturnu baštinu Aleksandar Dajković. "Sve je zastalo u Upravi za zaštitu spomenika kulture, a Aleksandar Dajković nas je doveo u zabludu", rekao je Shaporev za Vijesti, dodajući da im je Dajković sugerirao da izrade dodatnu tzv. HIA studiju (procjena uticaja na svjetsku baštinu), po UNESCO-vim smjernicama, koja u to vrijeme nije bila predviđena važećim propisima.

Iz kabineta ministra kulture Aleksandra Bogdanovića Vijestima su odgovorili da Montenegroregion nije oštećena strana, jer su u trenutku njihovog stjecanja vlasništva nad parcelama u okviru DUP-a Morinj planirane zelene površine, a ne bilo kakva gradnja. "Uzimajući u obzir zahtjeve UNESCO-a za strogom kontrolom gradnje na ovom području, utvrđeno je da se nisu stekli uvjeti za izmjenu planskog dokumenta kako bi se umjesto zelene površine obavila prenamjena u građevinsko zemljište, prema zahtjevu investitora", rečeno je iz Ministarstva kulture. 

 

7821 kvadrat

zemljišta kupila je tvrtka Montenegroregion u Morinju

Gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić ocijenio je da Općina ne snosi nikakvu odgovornost prema tužitelju i da očekuju da će sud odbiti tužbu kao neosnovanu. Shaporev, međutim, tvrdi da su im prilikom kupovine 7821 četvornih metara zemljišta od privatnih vlasnika 2006. godine predstavnici urbanizma u Općini Kotor pokazali nacrte i rekli da na toj parceli "postoje neki stari temelji na kojima se bez problema može graditi".

Vlast u Kotoru u to vrijeme kontrolirao je DPS, koji je danas u oporbi. Investitori tvrde da su nakon usvajanja DUP-a za tu lokaciju, 2009. godine, na svom zemljištu vidjeli ucrtanu zelenu površinu. Ruski graditelji turističkog naselja kažu da danas imaju problema i s kupcima nekretnina iz svoje zemlje, koje su prodavali na temelju atraktivnog plana. Vlasnici Montenegroregiona gradili su i vile u Danilovgradu, a imaju kuće u Dobroti i na Žabljaku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close