Rusi najviše troše na hranu, a Amerikanci na zdravstvo

Autor: Tomislav Pili , 11. siječanj 2016. u 22:00
Eurostat objavio analizu o potrošačkim sklonostima svijeta/PIXSELL

Europljani najviše troše u restoranima i hotelima dok je Korejancima bitnije obrazovanje na što izdvajaju sedam posto prihoda.

Fokus potrošnje kućanstava ovisi o tome iz koje su države, pokazuju podaci iz analize europskog statističkog ureda Eurostat. Studija EU u svijetu pokazuje da primjerice ruska kućanstva najviše troše na hranu te – treba li reći – na alkohol i duhan. Na hranu prosječan Rus odvaja čak trećinu mjesečnih prihoda dok na piće odlazi dodatnih osam posto plaće.

Razlog tomu možda leži u činjenici da je stanovanje u Rusiji najjeftinije u svijetu zbog vladinih subvencija, pa na te troškove odlazi tek 10 posto prihoda. S druge pak strane, hrana je najmanji izdatak za Amerikance koji na tu stavku troše manje od sedam posto prihoda dok su alkoholu i duhanu najmanje skloni u Saudijskoj Arabiji trošeći tek 0,5 posto prihoda. Te dvije države na suprotnim su stranama kada je u pitanju zdravstvo. U SAD-u se izdvaja za dominantno privatno zdravstvo najviše u svijetu, čak petina prihoda kućanstava dok Saudijci troše manje od dva posto. S druge pak strane, Europljani na zdravstvene usluge troše četiri posto prihoda.

Međutim, Europska unija vodeća je po trošenju u restoranima i hotelima, pa prosječno kućanstvo na tu stavku izdvaja preko osam posto prihoda. Naviku da jedu vani očito najmanje imaju Indijci, kazuje statistika jer se u toj državi na to troši manje od tri posto prihoda. Izreke da znanje nitko ne može uzeti najviše su svjesni u Južnoj Koreji gdje se na obrazovanje izdvaja gotovo sedam posto prihoda kućanstva. Rusima je obrazovanje najmanje bitno među svjetskim regijama, pa na tu stavku troše tek jedan posto prihoda. Stanovanje je najskuplje u Japanu i odnosi čak četvrtinu prihoda.      
 

Komentirajte prvi

New Report

Close