Rupa u Trumpovom poreznom zakonu

Autor: Tomislav Pili , 14. siječanj 2018. u 22:00
Američke kompanije u inozemstvu drže 2,6 bilijuna dolara/FOTOLIA

Samo Apple može uštedjeti četiri milijarde dolara ako vrati 289 milijardi dolara iz inozemstva.

Tinta na reformiranom američkom poreznom zakonu jedva da se i osušila, a tamošnji porezni stručnjaci već su uočili rupu koja će omogućiti značajne uštede kompanijama koje u inozemstvu drže goleme iznose gotovine.

Samo u Appleovom slučaju ušteda bi mogla iznositi četiri milijarde dolara. Nedavna porezna reforma imala je za cilj vratiti u SAD 2,6 bilijuna dolara koje američke multinacionalke drže u inozemstvu. Umjesto s nekadašnjih 35 posto, ta se dobit sada oporezuje po dvije stope od osam i 15 posto. Po višoj stopi oporezuje se gotovina, a po nižoj "manje likvidna imovina".

Kako je Reutersu izjavio Stephen Shay, predavač na Harvard Law School, manipulirajući gotovinskim pozicijama kompanije mogu prebaciti značajan dio dobiti u povoljniji porezni razred. Shay tvrdi kako kompanije mogu sniziti iznos gotovine koji se oporezuje po stopi od 15 posto kroz legitimne distribucije tog novca, uključujući i isplate dividendi. Konkretno, u slučaju Applea za koji Shay procjenjuje da je u inozemstvu držao 289 milijardi dolara gotovine na kraju fiskalne godine koja je završila 30. rujna, oporeziva osnovica koja se izračunava kao prosječni iznos u posljednje dvije godine iznosi 234 milijardi dolara.

Kako bi izbjegao plaćanje poreza po stopi od 15 posto, Apple kroz isplate dioničare i druge načine pretvaranja gotovine u druge oblike imovine može smanjiti osnovicu za 55 milijardi dolara i time uštedjeti četiri milijarde dolara na porezu. "To je očiti rezultat zbrzanog zakona", ocjenjuje Shay, bivši glavni dužnosnik ministarstva financija zadužen za poreze. Tamošnji porezni stručnjaci tvrde kako su i prije predstavljanja porezne reforme u studenome američke kompanije planirale pretvoriti gotovinu u druge oblike imovine.   

Komentirajte prvi

New Report

Close