Ruka ruku mije za unosne agencije

Autor: Poslovni dnevnik , 24. kolovoz 2017. u 22:00
EMA, koja odobrava lijekove, u svoj grad privlači i nove kompanije/Davor Javorović/PIXSELL

O lokacijama Agencije za lijekove koju želi i i Zagreb, te one za nadzor banaka odluka tek u studenom.

Europski gradovi od Amsterdama do Zagreba raznim pogodnostima, poput besplatnog smještaja, veličanstvenih zgrada i besprijekorne selidbe nastoje pridobiti sjedišta dviju važnih europskih agencija koje će nakon Brexita napustiti London.  

Europska agencije za lijekove (EMA) i Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA) iz Londona trebaju novi smještaj nakon 2019.  Konkurencija je žestoka jer će budućim domaćinima agencije donijeti veliku gospodarsku korist. Za EMA-u natječe se 19 gradova, među kojima i Zagreb. Za EBA-u je stiglo osam ponuda. EMA je veća nagrada jer ima 890 zaposlenih, u usporedbi sa 170 u EBA-i. Uz to, Agencija za lijekove u grad godišnje privlači 36.000 stručnjaka na razne sastanke, što je odlično za hotelsku industriju.

A pošto se radi o agenciji koja odobrava i nadgleda sigurnost lijekova, budući grad domaćin mogao biti biti magnetom za farmaceutska i biotehnološka ulaganja.  "EMA je plodonosna za svaki grad jer privlači nove kompanije", kaže Lars Rebien Sorensen, bivši šef danske farmaceutske tvrtke Novo Nordisk, sad posebni izaslanik kopenhaške kandidature. "Nije čudno da zemlje pokušavaju 'zasladiti' kandidature", rekao je. I dok mnogi smatraju da je Frankfurt na Majni veliki favorit za EBA-u, utrka za EMA-u je otvorenija. Amsterdam, Atena, Barcelona, Beč, Bonn, Bratislava, Bruxelles, Bukurešt, Dublin, Helsinki, Kopenhagen, Lille, Milano, Porto, Sofija, Stockholm, Valletta, Varšava i Zagreb žestoko lobiraju.

Neki navode da će izgraditi nove urede baš za agenciju, drugi da će omogućiti selidbu iz Londona u rekordnom roku. Barcelona, primjerice, nudi smještaj u tornju Glories, jednoj od najpoznatijih modernih gradskih znamenitosti. Milano je ponudio Pirellijev toranj iz1958., simbol talijanskog poslijeratnog oporavka, a Atena, čudno jer se nudi za ustanovu javnog zdravlja, EMA-i nudi staro skladište duhana.

Beč je obećao 25 godina naplaćivati stanarinu, a Kopenhagen nudi 20 godina besplatnog smještaja. Varšava je, pak, spremna 10 godina naplaćivati samo pola. Hrvatski premijer Andrej Plenković u lipnju je rekao da su najveći hrvatski aduti za domaćinstvo tradicija javnog zdravstva i činjenica da je nova članica u kojoj nijedna europska agencija nema sjedište. Europska komisija će do kraja rujna ocijeniti prijave, a onda će o tome raspravljati države članice. Konačni odabir trebao bi biti u studenome. Glasanje će biti tajno, ali to ne isključuje političku trgovinu. Jedan trač već kaže da je Francuska sprema podržati Frankfurt za bankarsku agenciju, ako Njemačka podrži Lille za agenciju za lijekove. 

Komentirajte prvi

New Report

Close