Rujan Europskoj uniji donio blagi pad maloprodaje

Autor: Poslovni dnevnik , 08. studeni 2016. u 21:59
Prodaja hrane ostvarila je rast od 0,5 posto/FOTOLIA

Dok je mjesečna statistika lošija, na godišnjoj razini plus od 2,2 posto.

Promet u maloprodaji 28-člane Europske unije u rujnu je oslabio na mjesečnoj razini, drugi mjesec zaredom, dok je na godišnjoj razini nastavljen trend rasta, pokazuju podaci Eurostata.

Sezonski prilagođen obujam prometa u trgovini na malo EU-a u cjelini smanjen je u rujnu za 0,2 posto u odnosu na mjesec ranije, a u istom je postotku pao i u eurozoni, pokazale su procjene Eurostata. U kolovozu je promet u EU na mjesečnoj razini kliznuo za 0,1 posto, u skladu s prvom procjenom, a u eurozoni je pao za revidiranih 0,2 posto. Prvotnom procjenom za eurozonu u kolovozu je procijenjen pad od 0,1 posto. U EU je rujanski pad obujma prometa rezultat 0,7-postotnog pada prometa u trgovini neprehrambenih proizvoda.  Promet u trgovini automobilskim gorivima je stagnirao, dok je u trgovini hrane, pića, duhana i duhanskih proizvoda porastao za 0,5 posto.

U eurozoni se na mjesečnoj razini promet smanjio zahvaljujući 1-postotnom padu obujma prometa u trgovini neprehrambenih proizvoda i padu prometa u trgovini automobilskim gorivima za 0,3 posto, dok je u kategoriji hrane, pića, duhana i duhanskih proizvoda promet porastao za 0,6 posto. Među pojedinim zemljama, čijima podacima je raspolagao Eurostat, najveći pad prometa na mjesečnoj razini zabilježili su Portugal, za 2,1 posto, Slovenija, za 1,7 posto i Njemačka, za 1,4 posto. Najizrazitiji rast prometa zabilježen je u Estoniji, za 1,5 posto, u Finskoj, za 1,1 posto, te u Danskoj i Poljskoj, za po 0,7 posto.Na godišnjoj razini promet od trgovine na malo u EU u rujnu je, prema kalendarski prilagođenim podacima, porastao za 2,2 posto na godišnjoj razini, nakon rasta za revidiranih 2,6 posto u kolovozu. Prvotnom procjenom za kolovoz procijenjen je rast od 2,1 posto. U eurozoni je na godišnjoj razini promet uvećan za 1,1 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close