Rudnik Ljubija prodaju bez suglasnosti Skupštine RS

Autor: Poslovni dnevnik , 14. listopad 2018. u 21:59
Cijena za rudnik Ljubija kreće se oko 360 milijuna kuna

Vlada želi da rudnik kupi Israeli Investment Group, koji je dao bolju ponudu, a oporba je za ArcelorMittal, te je RŽR Ljubija skinuta s popisa strateških tvrtki i može se ponuditi bez glasa zastupnika.

Vlada Republike Srpske dala je suglasnost Investicijsko-razvojnoj banci (IRB) RS za organiziranje posebne dražbe za prodaju dionica Rudnika željezne rude (RŽR) Ljubija u Prijedoru.

"Vlada RS dala je suglasnost Investicijsko-razvojnoj banci RS kao ovlaštenom prodavaču državnog kapitala u poduzećima, na osnovne elemente za organiziranje posebne dražbe za prodaju dionica RŽR Ljubija Prijedor", navodi se u priopćenju. Nakon što je propalo nekoliko pokušaja da se RŽR Ljubija privatizira uz suglasnosti Narodne skupštine RS, vlada je krajem prošle godine tu tvrtku povukla s liste strateških poduzeća i time omogućila njegovu prodaju na burzi i bez Skupštine. 

 

65 posto

dionica u državnom vlasništvu bit će ponuđeno na posebnoj dražbi

Vlada očito nije odustala od svoje namjere i dala je suglasnost IRB-u da provede postupak privatizacije. Privatizacija RŽR Ljubija podigla je veliku prašinu u javnosti budući da su vladajuće stranke u RS imale različite stavove o tom pitanju, navodi portal Capital.ba.

Dok su SNSD i SP bili za to da se rudnik proda kompaniji Israeli Investment Group, koja je ponudila više novca, a koju se povezivalo sa savjetnikom predsjednika RS Milorada Dodika, DNS se protivio prodaji tom investitoru i podržao ponudu kompanije ArcelorMittal, s kojom RŽR Ljubija ima zajedničko poduzeće u Prijedoru.

Zbog stava DNS-a, vlada je dva puta povlačila odluku o prodaji državnog udjela sa sjednice Skupštine, a treću odluku nije povukla i ponovno je predložila da se državni udjel u RŽR Ljubija proda kompaniji Israeli Investment Group, koja je za 65% dionica Ljubije ponudila 92 mil. KM (oko 368 mil. kn), dok je ArcelorMittal ponudio 63,6 mil. KM. 

Međutim, ta odluka nije dobila podršku u Skupštini, jer su protiv glasali zastupnici DNS-a. Nakon toga, vlada RS je krajem prošle godine izbacila Rudnik željezne rude Ljubija s popisa strateških poduzeća, čime je omogućila prodaju državnog udjela u rudniku bez suglasnosti Skupštine RS. 

Komentirajte prvi

New Report

Close