Rudari bitcoina iz Kine sele u Kanadu

Autor: Poslovni dnevnik , 14. siječanj 2018. u 21:59
Kineske vlasti sve su manje sklone rudarima kriptovaluta/REUTERS

Provincija Quebec nudi stotinu teravatsati vrlo jeftine struje iz hidroelektrana.

Obilje jeftine struje iz hidroelektrana ponukalo je niz kineskih kompanija za rudarenje bitcoina na preseljenje u Kanadu.

Kineske kompanije preuzele su globalni primat u rudarenju najpopularnije kriptovalute, no kineske su vlasti u posljednje vrijeme sve manje sklone takvim tvrtkama, pa su krajem prošle godine neke morale biti i zatvorene.

Kako su Reutersu izjavili iz Bitmain Technologiesa, operatera jednih od najvećih serverskih farmi za rudarenje bitcoina u Kini, kompanija razmatra selidbu u kanadsku provinciju Quebec te su u pregovorima s lokalnim opskrbljivačima strujom. Prema podacima Hydro Quebeca, proizvođača i distributera električne energije, ta frankofona provincija ima višak struje od 100 teravatsati (TWh) u idućih 10 godina.

Jedan TWh dovoljan je za godišnju opskrbu 60.000 kućanstava. Hydro Quebec nudi rudarima bitcoina struju po cijeni od 3,94 američka centa (25 lipa) za kilovatsat.

"Od pet najvećih rudara bitcoina na svijetu, mi opskrbljujemo četiri", izjavio je David Vincent, direktor poslovnog razvoja Hydro Quebeca. U provinciji Manitoba opskrbljivač strujom primio je stotinjak upita od rudara kriptovaluta u posljednja tri mjeseca. 

Komentirajte prvi

New Report

Close