Rudarenje ugrožava povijesna nalazišta

Autor: The New York Times , 23. prosinac 2012. u 22:00
Brazilski rudarski div Vale širi se na amazonsku lokaciju sa špiljama koje su koristili prvi ljudi

U Amazoni brazilski rudarski div Vale planira širiti jedan od najvećih kompleksa iskapanja željezne rudače.

Da bi došli do najdivnijeg mjesta na Amazoni, arheolozi se moraju popeti kroz nekoliko razina prašume, gdje kruže jaguari i klize anakonde. To najdivnije mjesto niz je špilja i okapina koje čuvaju tajne ljudske zajednice koja je ovdje živjela prije više od 8000 godina.

Međutim, u ovome izoliranom kutku Amazone brazilski rudarski div Vale planira širiti jedan od najvećih kompleksa iskapanja željezne rudače, tijekom kojega će se uništiti deseci špilja koje znanstvena zajednica smatra dragocjenima. Zbog špilja i nevjerojatnog mineralnog bogatstva koje čuvaju Brazil se našao pred dvojbom. Željezna rudača iz Carajása izvozi se uglavnom u Kinu, gdje se koristi u izradi čelika, a glavni je temelj brazilskih ambicija za oživljavanje gospodarstva. No, radnici nailaze na otkriće za otkrićem. Arheolozi u Rio de Janeiru istražuju tržnicu robova i groblje na kojemu su pokopane tisuće Afrikanaca. Ta su otkrića otežala poboljšanje mreže luka i javnog prometa, koje je nužno radi Olimpijskih igara koje će se ovdje održati 2016. U nekim su slučajevima sudske presude usporile razvoj projekata, kao što se dogodilo rudarskom divu Anglo Americanu, nakon što su javni tužitelji zaustavili projekt u saveznoj državi Minas Gerais zbog zabrinutosti da bi se tamošnja bitna arheološka nalazišta mogla oštetiti. Znanstvenici tvrde da špilje iz Carajása pružaju uvid u možda najranije faze ljudskog naseljavanja u najvećoj prašumi svijeta. Komadići keramičkih posuda i alata načinjenih od ametista i kvarca dokazuju ljudsku prisutnost u ovim predjelima prije nekoliko tisuća godina.

Zbog takvih nalaza Carajás je jedno od najpoznatijih lokacija uz Amazonu za proučavanje prahistorijskih ljudskih zajednica. Zahvaljujući uglavnom kompleksu u Carajásu, gdje tisuće radnika rade 24 sata na dan, tvrtka Vale zaslužna je za 16 posto ukupnog izvoza Brazila. Vale planira stvoriti 30.000 novih radnih mjesta u širenju projekta iskapanja željezne rudače zvanoga Serra Sul i vrijednoga 20 milijardi dolara. Kako bi se uskladili s pravilima o očuvanju arheoloških nalazišta, Uprava tvrtke Vale unajmila je arheologe i tim speleologa za nadziranje špilja, koje okružuju otvoreni rudnik Carajás. Tvrtka je prilagodila prijedlog gradnje radi očuvanja nekih špilja iako namjerava uništiti desetke drugih špilja. Iako je tvrtka priznala da su najmanje 24 špilje koje će se srušiti "vrlo vrijedne", najavila je da će očuvati špilje u drugom dijelu savezne države Pará. Međutim, arheolozi i drugi znanstvenici smatraju da naglašavanje kratkoračne financijske koristi ugrožava uvid u maglovitu prošlost. "Ovo je ključni trenutak da otkrijemo povijest ljudske zajednice koja je živjela uz Amazonu, a time i povijest naseljavanja Sjeverne i Južne Amerike", kaže Genival Cresc?ncio, speleolog i povjesničar iz države Pará. "Trebali bismo očuvati ovo jedinstveno nalazište", kaže, "a mi ćemo ga uništiti kako bi Kinezi mogli otvoriti još koju tvornicu automobila".

Simon Romero

Komentirajte prvi

New Report

Close