RTB Bor ove godine povećao izvoz čak 34%

Autor: Poslovni dnevnik , 17. svibanj 2018. u 21:59
U prva četiri mjeseca devizni priljev iznosio je 80,2 milijuna dolara PD

Bakar je isporučen Njemačkoj, Turskoj, Hrvatskoj i Bugarskoj, a Britancima srebro, platina i paladij.

Od početka godine RTB Bor izvezao je 9435 tona bakra, što mu je, zajedno s prodajom ostalih proizvoda, donijelo 34% veći izvoz u odnosu na isto razdoblje prošle godine, javlja agencija Beta.

“Britanci su otkupili sve količine srebra, platine i paladija, dok je u Poljsku otpremljen sav selen i plavi kamen. Bakar iz Bora prodavan je u Njemačkoj, Turskoj, Hrvatskoj i Bugarskoj”, navodi se u priopćenju srpske rudarske kompanije. Devizni priljev od prodaje bakra, srebra, platine, paladija, selena, sumporne kiseline i plavog kamena u prva četiri mjeseca iznosio je 80,2 milijuna dolara.

Od siječnja do travnja RTB Bor je na stranim tržištima, osim bakra, prodao i šest tisuća tona sumporne kiseline, tonu i pol srebra, 430 tona plavog kamena, 11,7 tona selena, 13,2 kilograma paladija i kilogram i pol platine. Domaćim prerađivačima, Sevojnu i Pometonu, RTB je isporučio bakar vrijedan 12,4 mil. dolara, koji je u također završio u inozemstvu. Prihod od prodaje bakra u travnju iznosio je 13,1 mil. dolara, a prodajom paladija, selena, sumporne kiseline i plavog kamena kompanija je zaradila 723.000 dolara i ostvarila ukupan izvoz od 13,8 mil. dolara. Proizvodi RTB-a u travnju prodavani su u Poljskoj, Njemačkoj, Turskoj, Hrvatskoj, Italiji, Bugarskoj i Rumunjskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close